« Zpět

Letos bude 40 tisíc „hypotékářů“ v nebezpečí

| 30. března 2009 - 12:05 | Zprávy | Hypotéky

Před třemi či pěti lety si vzali hypotéky se sazbami kolem tří a půl, čtyř procent. Letos jim končí jejich fixace a budou muset s bankou vyjednávat o podmínkách na další léta. Řeč je o lidech, kteří už několik let splácejí hypoteční úvěry.

Ti si letos mohou na úrocích až dvojnásobně pohoršit, což znamená několik tisíc na měsíční splátce navíc.
Podle společné studie firem Deloitte a Hyposervis bude letos s bankou vyjednávat o nových podmínkách asi sedmdesát tisíc lidí, z nichž se přibližně čtyřicet tisíc může kvůli tvrdším podmínkám na trhu dostat do problémů.
„Po třech letech mi Hypoteční banka chtěla zvýšit úroky ze 4,8 na téměř sedm procent,“ vzpomíná na přelom roku čtyřiatřicetiletý muž z Prahy, jenž si před třemi lety koupil byt od firmy Central Group.
Svých prostředků měl minimum, takže čerpal takzvanou stoprocentní hypotéku a kupní cenu hradil celou úvěrem u banky. „Kdybych přistoupil na jejich podmínky, zvedla by se mi splátka asi o tři tisíce měsíčně,“ dodává. Když se pokusil s bankou jednat, dostal se o procento níže, tedy k šestiprocentnímu úroku. Nakonec se proto obrátil na hypotečního makléře, který mu vyřídil převod hypotéky do Unicredit Bank, jež mu na počátku letoška nabídla 4,9 procenta.
Mezi bankami tak naplno začíná přetahovaná o již prověřené klienty, kteří dostanou špatnou nabídku od své původní „mateřské“ banky.
„Zhruba třetina našich případů se týká refinancování,“ říká hypoteční makléř Radek Slavík z firmy Callido Finance. Podle něj bude trend narůstat, protože začínají dobíhat fixace u silných hypotečních ročníků, a navíc se obecně sazby na trhu oproti situaci před třemi lety zvedly. „Lidé je proto začínají více řešit,“ vysvětluje Slavík.
Obecně drží banky trochu nepochopitelnou strategii, že novým klientům nabízejí lepší podmínky než lidem, kteří jim už delší dobu pravidelně a bez problémů splácejí. A proto o ně přicházejí.
Hlavně ve prospěch menších peněžních ústavů, které se na refinancování i částečně specializují. Obvykle však zároveň tlačí, aby se jim noví klienti upsali na co nejdelší dobu, hlavně na pět let. Za tu dobu jim totiž musí lidé na úrocích zaplatit provizi makléřovi, který jim převod zařídil a od banky za to dostal zaplaceno. Vyjednávat s bankou o novém úroku se rozhodně vyplatí co nejdříve před koncem fixace. Banka sice musí na konec pevné úrokové sazby sama upozornit, ale pokud klient nereaguje rychle, může být na převod už pozdě.
Riziko, že splátka kvůli nárůstu úroků přesáhne možnosti klienta, je pochopitelně největší u lidí, kteří si brali hypotéku za velmi výhodné sazby, a přesto na její splátky nemají rezervy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.