« Zpět

Lepší strana krize: ceny bytů neporostou

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | Hypotéky

S byty se něco děje. Mnoho let stále zdražovaly, ale to už neplatí. Růst cen se zastavil. A část bytů dokonce možná brzy zlevní - cena starších bytů už klesá, těch panelákových až o dvacet procent. Lidé totiž už o byty nemají takový zájem jako dříve. Prodejci bytů proto už začínají lákat kupce na různé bonusy...

Prodejci bytů už začínají lákat kupce na různé bonusy

S byty se něco děje. Mnoho let stále zdražovaly, ale to už neplatí. Růst cen se zastavil. A část bytů dokonce možná brzy zlevní - cena starších bytů už klesá, těch panelákových až o dvacet procent.

Lidé totiž už o byty nemají takový zájem jako dříve. A teď do toho přišla světová finanční krize. Ta postihne zejména ty, kdo byty stavějí a prodávají. Zájemci o byty by na tom naopak mohli získat.
Cena bytů dosud rostla raketovou rychlostí - průměrný starší byt o 68 metrech čtverečních stál v březnu 2006 necelé dva miliony. Teď stojí 3 272 000 korun! I cena malé garsoniéry se vyšplhala přes dva miliony. Změna přichází právě teď.
„Nemovitosti čeká krize, růst objemu hypoték výrazně zpomalí. Dá se také čekat zpřísnění úvěrové politiky,“ uvedl včera Viktor Kotlán, hlavní stratég finančních trhů České spořitelny, na mezinárodní stavební konferenci s názvem „Realitní trh: konec zlatých časů?“.
Potvrzují to i údaje ministerstva pro místní rozvoj - počet žadatelů o hypotéku klesá. Za prvních šest měsíců roku 2007 dostalo hypotéku 44 958 lidí. Letos ve stejném období to bylo o čtvrtinu méně. Bankám začíná vadit jakýkoliv škraloup v registrech dlužníků.
Realitním agentům trvá déle, než se jim podaří byt prodat - na co dřív prodejci stačily dva měsíce, na to dnes potřebuje půl roku. A tak developeři lákají kupce na bonusy - poukaz na kuchyň nebo garážové stání.
Firmy podnikající v nemovitostech cítí, že budou mít problémy. Menší developeři už se snaží zbavit života neschopných projektů, které čeká prodej pod cenou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.