« Zpět

Kupujete starší byt? Raději si na to pozvěte odborníka!

| 21. října 2009 - 10:13 | Zprávy | Hypotéky

Než koupíte starší byt, pořádně si ho „proklepněte“. Abyste se pak nedivili, do čeho jste to investovali své životní úspory.
„Vyplatí se, když si na prohlídku přizvete stavbaře či odhadce. Hlavně si spočítejte, kolik budou stát případné opravy,“ radí Romana Sudová, marketingová manažerka realitního tržiště Bezrealitky.cz.

“ Romana Sudová realitní server Bezrealitky.cz
Než koupíte starší byt, pořádně si ho „proklepněte“. Abyste se pak nedivili, do čeho jste to investovali své životní úspory.
„Vyplatí se, když si na prohlídku přizvete stavbaře či odhadce. Hlavně si spočítejte, kolik budou stát případné opravy,“ radí Romana Sudová, marketingová manažerka realitního tržiště Bezrealitky.cz.
* Jaké další odborníky budu potřebovat?
Rozhodně právníka, který vám vysvětlí vše podstatné kolem smlouvy a prodeje. Navíc ze zákona odpovídá za správnost vyhotovených dokumentů. A na rozdíl od realitní kanceláří musí být pojištěný pro případ škody, která by vám vznikla v souvislosti s poskytováním právních služeb.
* Jaké informace bych si měl o prodávajícím zjistit?
Ověřte si především, zda je skutečně vlastníkem bytu. To zjistíte na katastru nemovitostí. Pokud jsou majiteli manželé, pak musí smlouvu o prodeji podepsat oba. Když majitel ručí touto nemovitostí bance za půjčku nebo hypotéku, neplaťte dříve, dokud nebudou všechna zástavní práva vymazána. A po koupi nemovitosti ji zapište na katastru co nejdříve. To vše vám pomůže zařídit jak právník, tak například i hypoteční poradce, pokud nemovitost budete financovat půjčkou. Podobné je to i u družstevního bytu – jeho předchozí uživatel také nesmí družstvu nic dlužit.
* Kde zjistím, žemi vedle domu, v němž jemůj vysněný byt, nepostaví za rok velké nákupní centrum?Mohu s tím něco dělat?
Podívejte se do územního plánu obce, který najdete na příslušném obecním úřadě nebo na internetových stránkách portal.uur.cz. V případě, že v okolí není stavební uzávěra a jsou tam stavební pozemky, pak hrozí, že se tam časem nějaká novostavba ob jeví. Pokud se podobných projektů obáváte, doporučuji koupi nemovitosti ve starší zástavbě, kde je něco takového jenom málo pravděpodobné.
* Mohu podle něčeho předem poznat „nevyhovující“ sousedy? A jsou důvodem k odstoupení od kupní smlouvy nebo k požadování slevy?
Rozhodně se vyplatí se před koupí nemovitosti porozhlédnout nejen po okolí, ale také v domě. I čistota společných prostor může o lecčems vypovídat. Nebála bych se ani oslovit některého z obyvatel a zeptat se na jeho spokojenost s bydlením a na situaci v domě. Bohužel šance na slevu, nebo dokonce vrácení peněz je mizivá, kupujete si totiž byt, nikoliv sousedy.
* Vyhlédl jsem si byt v domě, který je zřejmě už za hranicí životnosti. Co mi doporučíte?
Jestliže zjistíte, že nemovitost přesluhuje a nebyla vhodně rekonstruována, pak jdete do poměrně velkého rizika. Doporučuji si důkladně ověřit stáří a stav bytu i domu, a to hlavně izolací, střechy, bytového jádra, stěn, podlah, kuchyňské linky, sklepa. Podle jejich stavu si pak promluvte s majitelem o odpovídající ceně. Před vyjednáváním se vyplatí udělat si průzkum cen novostaveb i starších bytů v okolí. Cenovou hladinu bytů si můžete ověřit například i na webové adrese cenovemapy.bezrealitky. cz. Osobně bych však byt v takovém domě nekupovala.
* Některé starší domy nemívají výtah, přestože jsou třeba šestipatrové. Je to v pořádku?
Novostavby o pěti a více patrech mají ze zákona povinnost mít výtah. Naopak majitel staršího, ve své době řádně zkolaudovaného domu není povinen výtah dodatečně instalovat. Proto zvažte koupi bytu v takovém domě, výstavba výtahu totiž přijde minimálně na milion korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.