« Zpět

Které poplatky u hypoték sledovat?

| 16. září 2008 - 10:06 | Zprávy | Hypotéky

Ptáte se, odpovídáme 
 
Kromě úrokové sazby se vyplatí sledovat i všechny ostatní poplatky, které s hypotékou souvisí. Jedná se o poplatek za zpracování úvěru, za vedení účtu, za nedočerpání, za odhad, čerpání na návrh na vklad a další.

Ptáte se, odpovídáme

Kromě úrokové sazby se vyplatí sledovat i všechny ostatní poplatky, které s hypotékou souvisí. Jedná se o poplatek za zpracování úvěru, za vedení účtu, za nedočerpání, za odhad, čerpání na návrh na vklad a další.

Poplatek za zpracování úvěru bývá nejčastěji v rozmezí 0,8–0,9 % z výše hypotéky. Jeho výše bývá omezena spodní hranicí 8000 Kč a horní 25 000 Kč. Některé banky umožňují tento poplatek splácet postupně, tzv. rozpustit ho do splátek hypotéky. Vyplatí se sledovat časově omezené akce, během kterých banky nabízejí zpracování úvěru se slevou nebo zcela bez poplatku. Činí tak většinou u delších fixací. Buďte ale obezřetní. Při pohledu do sazebníku můžete zjistit, že banky dohánějí „ztrátu“ jinde, prostřednictvím vyšší úrokové sazby nebo poplatku za vedení úvěrového účtu. Za nemalý výdaj pořídíte nutný odhad zástavní nemovitosti. Počítejte s částkou mezi 3000 až 8000 korunami ve standardních případech. Zkuste oslovit více odhadců, možná si vyjednáte slevu.

Většina bank si za vedení úvěru účtuje 150 Kč měsíčně. Zvýšení tohoto poplatku o pouhých 50 Kč znamená, že klient zaplatí např. u dvacetileté hypotéky 12 000 Kč navíc. Některé banky umožňují zaměnit tento poplatek za přirážku k úrokové sazbě. Spočtěte si, zda se vám to vyplatí. Předčasná splátka nebo změna smluvních podmínek se může prodražit o tisíce až desetitisíce korun. Je to tím, že tyto zásahy do úvěru jsou zpoplatněny a sankcionovány. Z uvedených důvodů se vyplatí volit raději kratší fixační období.

„Mezi poplatky, které banky nikde neinzerují,“ říká Tomáš Záluský z Broker Consulting, „patří poplatek za opakované čerpání úvěru, což pocítí klienti při výstavbě nemovitosti. Čerpejte raději větší částky a méně často.“ Některé banky nevyžadují k čerpání úvěru během výstavby předkládání faktur, pouze protokol o stavu stavby. Ten ale musí zpracovat bankou schválený odhadce a několik takových protokolů vás během výstavby přijde na několik tisíc korun. Většina hypoték v naší republice je čerpána na návrh na vklad. Drtivá většina bank si za tento typ čerpání účtuje tisíc korun. Široká škála dalších poplatků se vztahuje k méně standardním typům úvěrů, jakými jsou hypotéka bez prokazování příjmů, předhypoteční úvěr a další.

Porovnávejte nabídky podle celkových nákladů závislých na typu úvěru a účelu, k jakému budou prostředky použity. Nespoléhejte pouze na výšši sazby. Při výběru pomůže nezávislý hypoteční specialista. (Více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.