« Zpět

Krize sráží zájem o hypotéky

| 29. ledna 2009 - 12:24 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční trh se vloni propadl o pětinu. Banky přitvrdily a lidé odkládají nákup nemovitostí. Hypoteční bilance tuzemských bank za loňský rok dopadla ještě hůře, než se čekalo. Podle včera zveřejněné statistiky ministerstva pro místní rozvoj banky vloni poskytly Čechům hypotéky za necelých 114 miliard korun, to je o pětinu méně než o rok dříve.

* Hypoteční trh se vloni propadl o pětinu * Banky přitvrdily a lidé odkládají nákup nemovitostí

Hypoteční bilance tuzemských bank za loňský rok dopadla ještě hůře, než se čekalo. Podle včera zveřejněné statistiky ministerstva pro místní rozvoj banky vloni poskytly Čechům hypotéky za necelých 114 miliard korun, to je o pětinu méně než o rok dříve. Poslední odhady expertů se blížily 120 miliardám.

" Nečekali jsme tak velký propad obchodů v posledním čtvrtletí. Otřesy na mezinárodním finančním trhu způsobily omezení zájmu o nákupy nemovitostí, lidé vyčkávají, že developeři půjdou s cenami dolů. Za této situace je ale dosažený výsledek stále velice slušný," řekl HN Jan Sadil, šéf Hypoteční banky, která je v nových hypotékách loňským lídrem trhu.
Z pohledu posledních tří let není loňský propad hypoték skutečně dramaticky. Rok 2007, kdy banky poskytly rekordní objem hypoték za 142 miliardy korun, považují všichni experti za extrémní.
Lidé kvůli chystanému zvýšení DPH na stavební práce urychlovali nákup nemovitostí, ekonomice se dařilo a při rostoucích cenách nemovitostí byla hypotéka i velkým lákadlem, jak peníze zhodnotit.

Vyšší nároky na klienty

"Zatím se nedá mluvit o hypoteční krizi. I když faktem je, že v posledním čtvrtletí roku už nebylo tak snadné hypotéku získat. Banky výrazně zredukovaly nabídky na sto procent hodnoty kupované nemovitosti a hypotéky bez prokazování příjmů. Od zájemců požadují vyšší příjmy než předtím," říká Libor Ostatek, šéf společnosti Golem Finance, která patří mezi nejvýznamnější hypoteční makléře.

Nejtvrdší je spořitelna

Nejvíc vloni přitvrdila Česká spořitelna, která předtím dávala hypotéky jako na běžícím pásu. Už zkraje roku ale přestala kvůli obavám o kvalitě klientů spolupracovat s makléři, kteří nechtěli vzít část rizika s nesplácením na vrub své provize. Ve srovnání s předchozím rokem tak spořitelně poklesly nové hypotéky o více než polovinu na 21,2 miliardy korun.
Hypoteční banka loni poskytla hypotéky za 39,6 miliardy korun a zaznamenala jen dvouprocentní pokles nových obchodů.
Raiffeisenbank loni prodala stejný objem hypoték jako v roce 2007 za 21,3 miliardy korun. Komerční banka ještě celoroční výsledek nezveřejnila.
Z hlediska objemu poskytnutých hypoték v meziročním srovnání nejvíce poklesla Praha, a to o více než 27 procent. Naopak nejmenší pokles byl zaznamenán v Jihočeském kraji, a to o 5,4 procenta. Nad vývojem letošního hypotečního trhu visí spousta otazníků. Banky odhadují spíše stagnaci, ale už lednové hypoteční obchody signalizují, že může být hůř.
Největší peněžní domy, jako je Hypoteční banka, Raiffeisenbank a Komerční banka, už potvrdily meziroční propad o desítky procent. Podle pesimistického scénáře společnosti Golem Finance spadne letos objem nových hypoték na 90 miliard korun.
"Důvodů pro pesimistický odhad je několik - když bude pokračovat propouštění, dojde ke kolapsu automobilového odvětví, nastane recese a nenaplní se očekávání lidí na pokles cen nemovitostí, na který teď čekají," říká Ostatek. Souhlasí s ním i Sadil: "Rozhodne první polovina roku, ale ten odhad není mimo."
Horší dostupnost hypoték a čekání na zlevnění bytů zvedá naopak zájem o pronájmy. Podle ředitele společnosti AAABYTY. CZ Aleše Budína se sice poptávka v průměru zvýšila za celou republiku přibližně jen o pět procent, v některých lokalitách, jako je například Ostrava, však vyskočila až o 50 procent.

Úroky příliš nevyskočily

To jediné, co hypotékám letos nahrává, jsou úroky. Půjčky na nemovitosti proti jiným druhům úvěrů výrazně nezdražily. Nabídky bank se většinou pohybují mezi pěti až šesti procenty ročně, což je na úrovni předchozího roku. U jednoletých fixací dokonce v lednu došlo v některých bankách k poklesu.
Mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou na trhu jsou ale velké rozdíly. Například hypotéka UniCredit Bank na pětiletou fixaci do 70 procent hodnoty se dá získat za roční úrok 4,81 procenta, ve Volksbank je to 6,29 procenta. Na měsíční splátce je tak rozdíl skoro jeden tisíc korun.
Ještě větší rozdíly jsou u jednoleté fixace. Nejlevnější nabídka na trhu je za 4,56 procenta, nejdražší za 7,06 procenta.
Hypotéky v Česku jsou však ve srovnání se západní Evropou stále levné. Ve Velké Británii, kde tradičně panuje největší konkurence, je nejlevnější úrok na pětiletých fixacích srovnatelný s českým trhem.

Opatrní bankéři

V prognóze dalšího vývoje úroků jsou bankéři opatrní, ale shodují se, že když nedojde k dalším nečekaným otřesům na mezinárodním finančním trhu, sazby by růst neměly. "V nejbližší době s úroky v Komerční bance nebudeme nic dělat. Když v únoru dojde k dalšímu snížení sazeb ČNB, pak během roku úroky snížíme, ale půjde jen o kosmetickou úpravu," řekl HN Zdeněk Mojžíšek, šéf obchodů Komerční banky.
Banky navíc signalizují, že chtějí oživit poptávku jarními akčními nabídkami, které cenové podmínky pro hypotéku
zvýhodní. Tento plán už potvrdila například Raiffeisenbank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.