« Zpět

Krize: ruský Home Credit končí s hypotékami

| 30. září 2008 - 10:36 | Zprávy | Hypotéky

Ruský Home Credit, který je společně s Českou pojišťovnou vůbec největší investicí skupiny PPF, minulý pátek oznámil zaměstnancům, že na tamním trhu končí s poskytováním hypoték a úvěrů na auta. Českého Home Creditu, který se soustředí na drobné půjčky, se tyto změny netýkají.

Bankovní krize začala brzdit i podnikání nejbohatší české finanční skupiny PPF na jejím nejdůležitějším trhu v Rusku.
Ruský Home Credit, který je společně s Českou pojišťovnou vůbec největší investicí skupiny PPF, minulý pátek oznámil zaměstnancům, že na tamním trhu končí s poskytováním hypoték a úvěrů na auta.  Českého Home Creditu, který se soustředí na drobné půjčky, se tyto změny netýkají.

Tento krok, který oznámil spolumajitel PPF Jiří Šmejc, je přímým důsledkem světové finanční krize. Trh s rizikovějšími podnikovými dluhopisy, z kterých Home Credit financuje své půjčky, téměř vyschl.
„Dnes je naším hlavním cílem soustředit se na zisk, abychom byli zajímaví pro investory, až se finanční trhy otevřou,“ citoval deník Kommersant Jiřího Šmejce, který drží pět procent ve skupině PPF ovládané Petrem Kellnerem. „Banka hodlá pokračovat ve vysoce ziskových produktech, tedy kreditních kartách a hotovostních úvěrech,“ dodal k plánům v Rusku. Zároveň zpřísní podmínky pro přidělování úvěrů.
Z více než padesáti miliard korun, které ruský Home Credit rozpůjčoval, šlo na dlouhodobé hypotéky a autoúvěry přes deset procent. „Jsou zavřené trhy, na trhu nejsou dlouhé peníze, ze kterých se tyto půjčky financují. Proto se zaměřujeme na produkty s kratší splatností a s vyšším výnosem,“ uvedl k těmto změnám Milan Tománek, mluvčí Home Credit Group. Celá skupina si od této a dalších změn slibuje úsporu deseti procent nákladů, v různé míře se bude šetřit ve všech osmi státech, kde Home Credit funguje. Nejvíc v Rusku.
„Zaměstnáváme tam bezmála dvacet tisíc lidí, týkat se to tedy může i několika tisíc lidí. Část má šanci přejít na jiná místa v nově budovaných pobočkách,“ uvedl Tománek s tím, že v Česku půjde o „ladění“ nákladů, jako jsou výdaje na služební cesty.
Krizi v Rusku ještě zesílil vpád do Gruzie a následné stažení investorů ze země. Burza spadla o více než polovinu a vypařilo se tak jmění v řádu stovek miliard dolarů, často z rukou místních oligarchů. Zároveň se tím vytvořily příležitosti pro levná převzetí místních firem. Podle Jiřího Šmejce budou nyní hlavním terčem v Rusku „suroviny, uhlí, kovy“.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.