« Zpět

Krize je tady, hypotéky zdražují

| 19. září 2008 - 11:47 | Zprávy | Hypotéky

Kdo si do tohoto týdne stihl vzít hypotéku na byt, udělal dobře. Hypotéky totiž zdražují a banky si začínají daleko přísněji vybírat, komu ji dají a komu ne.

Banky začínají daleko přísněji hodnotit, komu dají hypotéku a komu ne. Zvyšují také úroky půjček

Pardubice -

Americká krize, která už začíná otřásat ekonomikami na celém světě, totiž zasáhla i Pardubický kraj. A nemusí se projevit jen zdražením hypoték. Právě kvůli nim totiž může poklesnout zájem o nové byty, což zpomalí produkci stavebních firem. V obchodech už dnes také například zdražuje elektronika. Problémy mají i některé místní firmy. Kvůli kurzu dolaru snižují výrobní náklady a poohlížejí se po dalších trzích.

Pro veřejnost je nejzřetelnější změna v chování bank. Podle celorepublikového průměru zaplatili klienti v srpnu měsíčně na splátkách o pětistovku víc než před rokem. A je jen otázkou týdnů či měsíců, kdy budou platit ještě o pár stovek víc. Banky navíc zpřísňují podmínky pro úvěry.

„Uzavíráme méně smluv, dáváme větší pozor na klienta a jeho finanční situaci. Snižujeme počet stoprocentních hypoték, kdy zájemce nemá vlastní peníze,“ uvedla tisková mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Řada klientů je už na změny připravena. „Myslím si, že se pod vlivem krize v Americe určitě něco v oblasti hypoték změní. Vzhledem k tomu, jakým způsobem se u nás přidělovaly a jaká je průměrná mzda lidí, pak to přijít musí,“ uvedl včera zákazník České spořitelny Jan Horký z Pardubic.

Žadatelé musejí mít nyní vyšší příjem, aby dosáhli na úvěr, ale mluvčí bank do podrobností jít nechtějí. „Dřív například braly banky v úvahu diety řidičů kamionů, dnes už to možné není, banky je už neberou v úvahu,“ uvedl jeden z dalších příkladů ředitel pardubické pobočky Reality Group Aleš Vondra. Podle něj se opatrnost bank na trhu s nemovitostmi určitě projeví. „V naší branži se krize určitě promítne. Očekává se pokles obratů, dopadne na všechny developery a realitní společnosti. Ceny bytů nyní stagnují, a tím tedy zlevňují,“ řekl Aleš Vondra, který považuje situaci těchto týdnů za období vyčkávání, jak to všechno dopadne.

Rychle reaguje na poslední události trh elektroniky. Dosvědčuje to Petr Nacházel, jednatel pardubické společnosti OK Computers, která dováží asi dvě třetiny sortimentu z USA. „Distributoři už od začátku tohoto týdne varují, že se kurz dolaru negativně promítne do cen elektroniky. Těžko říci o kolik, zda o pětinu nebo více, ale spotřebitelé zaplatí více,“ potvrdil jednatel společnosti. Například u pardubické firmy Mobil partner vzrostla v těchto dnech cena operační paměti 800 MgHz o 150 až 200 korun, ceny paměťových karet do telefonů a fotoaparátů jsou nyní dražší o několik desítek korun.

Vývoj ekonomické krize ve Spojených státech pozorně sledují i podniky v Pardubickém kraji.
Například pardubická Synthesia exportuje do USA téměř deset procent své produkce, tím spíše musí na poslední vývoj událostí reagovat. „Budeme muset hledat alternativní trhy a dále zefektivňovat výrobu, tedy snižovat náklady, abychom byli schopni utlumit trend posilování koruny vůči americkému dolaru. Ale nemyslím, že budeme muset snižovat počty zaměstnanců, protože nám spíše chybějí,“ uvedla finanční ředitelka Synthesie Dagmar Šefčíková.
Na pardubický Foxconn, vysokomýtské Iveco Czech Republic ani hlineckou společnost ETA finanční krize přímý vliv podle představitelů firem zatím nemá.
„Je třeba odlišovat reálné problémy od těch, které jsou domnělé. Pokud se v Čechách dostaneme do situace, kdy ekonomika zpomalí, je třeba, aby lidé nepropadali panice, nemusí k ní být důvod,“ připomíná Tomáš Fencl, jednatel společnosti Benson Oak vlastnící firmu ETA.
Na ekonomickou recesi za oceánem doplatila letos výrazně firma Urban Air v Ústí nad Orlicí, která do USA až dosud úspěšně exportovala polovinu produkce svých letounů. Američané však mají nyní do kapsy hlouběji a tak o ně neměli moc zájem. Tím padl i plán firmy postavit v Ústí nad Orlicí novou továrnu a zvýšit roční produkci firmy na 160 až 180 letadel.

***

„Uzavíráme méně smluv, dáváme větší pozor na klienta a jeho finanční situaci.“ Kristýna Havligerová, Česká spořitelna

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.