« Zpět

Komerční banka zlevňuje hypotéky

| 25. listopadu 2008 - 12:19 | Zprávy | Hypotéky

První velká banka reaguje na razantní pokles sazeb ČNB před třemi týdny. Od zítřka přistupuje ke zlevnění hypoték Komerční banka. "Reagujeme na vývoj na mezibankovním trhu. Bohužel ale už nemůžeme udržet shodný úrok na jednoletých a delších fixacích, protože peníze s krátkodobou splatností stále zdražují...

První velká banka reaguje na razantní pokles sazeb ČNB před třemi týdny. Od zítřka přistupuje ke zlevnění hypoték Komerční banka.

"Reagujeme na vývoj na mezibankovním trhu. Bohužel ale už nemůžeme udržet shodný úrok na jednoletých a delších fixacích, protože peníze s krátkodobou splatností stále zdražují. Snížením úroků motivujeme klienty k delším fixacím," řekl HN Zdeněk Mojžíšek, šéf obchodu Komerční banky.
Minimální sazby pro hypotéky do 85 procent hodnoty zastavované nemovitosti pro fixace delší než jeden rok Komerční banka snižuje o 0,4 procentního bodu na 5,19 procenta. U stoprocentních hypoték s delší fixací jde úrok dolů o 0,3 procentního bodu na 6,19 procenta. Naopak mírně zdražují jednoleté fixace.
Český hypoteční trh tak dostává impulz k nové vlně zlevňování půjček na bydlení. V říjnu všechny významné banky, kromě České spořitelny, hypotéky zdražily a krok ČNB je zaskočil. V posledním měsíci ale došlo ke zlevnění dlouhodobých zdrojů, ze kterých banky úvěry financují.
"O reakci na krok ČNB stále diskutujeme, hledáme odpovídající reakci," říká Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. "V dohledné době úroky nezměníme," uvedl naopak Jan Sadil, šéf Hypoteční banky.
Podle analytiků budou ale konkurenční ústavy Komerční banku následovat.
"Vždycky musí být někdo první. Komerční banka tím může přitáhnout nové klienty," tvrdí Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. "Sami nemáme v úmyslu úroky snižovat, ale naše reakce bude záviset i na konkurenci," potvrdil Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbak.
Kvůli finanční krizi je ale hypoteční trh rozkolísaný jako nikdy předtím. Zatímco Komerční banka od zítřka hypotéky zlevňuje, říjnové zdražení hypoték promítla GE Money Bank do svých sazeb až minulý týden. "Sazby jsme navýšili shodně o 0,4 procenta," uvedla Blanka Bělovská z GE Money Bank.
I po snížení úroků jsou však hypotéky v Komerční bance dražší než v létě, kdy začínaly na 4,99 procenta.
Důvodem, proč pohyb úroků na hypotékách je tak rozkolísaný, je mezinárodní finanční krize. Ve změně úroků v bankách hraje roli nejen očekávaný vývoj sazeb ČNB, ale i cena peněz, za kterou jednotlivé banky získávají peníze, ze kterých je financují. Dalším významným parametrem je i důležitost hypoték v jejich strategii.
"Banky teď reagují i na krátkodobé podněty a jdou se sazbami jednou nahoru, jednou dolů," říká Hatlapatka s tím, že tato situace bude ještě nějakou dobu trvat.
"Hypoteční trh hledá novou cenovou hladinu. Bude ještě pár měsíců trvat, než se ceny ustálí. Dá se čekat ještě další pohyb," řekl nedávno k cenovému vývoji hypoték Lubor Žalman, šéf Raiffeisenbank. Podnětem k tomu, aby další banky sáhly ke zlevňování hypoték, může být i letošní propad hypotečního trhu. Objem poskytnutých hypoték za devět měsíců klesl meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí objem hypoték činil 30,8 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 4,4 procenta, uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.
Za celý letošní rok ministerstvo odhadlo objem poskytnutých hypoték fyzickým osobám na 122,4 miliardy korun, což by představovalo zhruba 14procentní pokles v porovnání s loňským rekordním rokem, kdy banky půjčily na hypotékách více než 142 miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.