« Zpět

Komerční banka výrazně zdražila hypotéky

| 31. října 2008 - 12:35 | Zprávy | Hypotéky

Komerční banka (KB) ve středu zvýšila o jedno procento minimální sazbu úroku na stoprocentní hypotéku, a to na 6,49 procenta. Minimální sazby pro hypotéky do 85 procent hodnoty zastavované nemovitosti banka zvýšila o 0,6 procentního bodu na 5,59 procenta.

Krok KB, která je trojkou tuzemského hypotečního trhu, je předzvěstí výrazného zdražení hypoték v Česku jako důsledku finanční krize, která srazila dostupnost hypoték v mnoha zemích. Informovaly o tom Hospodářské noviny.
Podle šéfa Hypoteční banky Jana Sadila je to jasný signál, že úvěry v Česku budou dražší. I tato firma zdražení zvažuje.
Ostatní banky zatím zdražení neoznámily, nicméně podle slov jejich představitelů „sledují trh“ a zvažují další možnosti. Rozhodnutí KB je podle odborníků logickým krokem, který odráží zdražení peněz, ze kterých banky financují půjčky. V praxi to však může znamenat, že hypotéky se stanou pro rodiny s průměrnými příjmy nyní téměř nedostupné.
Měsíční splátka stoprocentní nejběžnější hypotéky na 1,7 milionu korun na 20 let se po středečním rozhodnutí KB vyšplhala na 12 665 korun, což je o 1 000 korun víc než předtím.
Naposledy se úroky na hypotékách ve většině bank měnily koncem léta, kdy šly mírně dolů. Nejběžnější pětileté fixace se tak ustálily v rozmezí od 4,99 do 5,29 procenta ročně. Banky od léta požadují od klientů větší příjem a některé z nich, jako Raiffeisenbank a GE Money Bank, přestaly nabízet stoprocentní hypotéky.
Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj klesl objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům za devět letošních měsíců meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy Kč.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.