« Zpět

Kolik skutečně zaplatíte za vyřízení hypotéky?

| 31. srpna 2010 - 10:21 | Zprávy | Hypotéky

První a možná poslední, co si klient pod spojením „výdaje související s vyřízením hypotéky“ vybaví, je poplatek za vyřízení úvěru. Tím však řetězení poplatků teprve začíná. Za co všechno bude potřeba platit?


Poplatek za vyřízení úvěru

Na českém hypotečním trhu působí 13 bank nabízejících hypoteční úvěry, z nichž pouze tři vyřízení úvěrové dokumentace ke standardní hypotéce nezpoplatňují (mBank, Česká spořitelna, Raiffeisenbank). Při refinancování hypotéky (po ukončení fixace) mohou vyřízení úvěru zdarma získat klienti u většiny bank. Možností, jak se tomuto nepopulárnímu poplatku vyhnout nebo jeho výši výrazně snížit, je podání žádosti o úvěr prostřednictvím internetu. Například u Hypoteční banky na www.hypotekapowebu.cz nebo u Volksbank na internetové adrese www.chcihypoteku.cz.
Cenové rozpětí: 0–30 000 Kč

Poplatek za odhad nemovitosti
K tomu, aby banka zjistila, jakou má nemovitost hodnotu a kolik může klientovi maximálně půjčit, slouží znalecký odhad. I přesto, že je primárně určen pro účely banky, poplatek za zpracování odhadu zpravidla platí žadatel.
Hypotéky můžete porovnávat zde
I v tomto případě platí, že existují banky a typy hypoték, u kterých je ocenění nemovitosti zdarma. „On-line ocenění nemovitosti“ nabízí například Hypoteční banka, Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Tyto banky disponují ve větších městech dostatečně obsáhlými cenovými mapami, a tím pádem jsou schopny cenu zastavené nemovitosti odhadnout „od stolu“. Tuto službu je však zpravidla možné využít pouze u standardních, již stojících nemovitostí, navíc situovaných ve větších městech, kde mají banky k dispozici vypovídající cenový vzorek.
Cenové rozpětí: posuzování hodnoty rodinného domu 4 až 7 000 korun, v případě bytu si odhadce zpravidla účtuje od 2 000 do 5 000 korun.
Poplatek za zápis do katastru nemovitostí
Banka klientovi umožní čerpání úvěru až po splnění několika podmínek, nejdůležitější je to, že sjedná zástavní právo k nemovitosti ve prospěch banky. Vklad vlastnického a zástavního práva se provádí podáním Návrhu na vklad zástavního (vlastnického) práva na příslušném katastrálním úřadě.
Za oba zmíněné úkony účtuje katastrální úřad poplatek ve výši 500 korun. Platba probíhá formou kolku nalepeného na „vkladovém“ formuláři, přičemž v některých případech může správní poplatek za zapsání vkladu uhradit realitní kancelář.
Cena: 500 Kč/kolek
Poplatek za čerpání a za čerpání na „návrh na vklad“
Pokud klient vyčerpá hypotéku jednorázově, většina tuzemských bank poplatek za tento úkon nic nenaúčtuje. Zpoplatněno bývá pouze postupné čerpání (výstavba), a to zpravidla až od 3. čerpání. Cena: 0 až 400 Kč/čerpání
Standardně banka umožňuje hypotéku čerpat až ve chvíli, kdy je sjednané zástavní právo (ve prospěch banky) zaneseno do katastru nemovitostí. V dobách hypotečního boomu byly katastrální úřady zavaleny žádostmi o zapsání vlastnického či zástavního práva a lhůta zápisu se neúměrně prodlužovala. Banky proto přišly s nabídkou takzvaného čerpání na návrh na vklad, kdy stačí bance předložit pouze katastrálním úřadem potvrzené převzetí Návrhu na vklad zástavního práva k nemovitosti.
Cenové rozpětí: 0–1 500 Kč
Ostatní náklady
Výčet jednorázových nákladů souvisících s vyřízením hypotéky by nebyl úplný, pokud bychom neuvedli další drobné poplatky, jako je například poplatek za úřední ověření podpisů na zástavních smlouvách, poplatek za výpis z katastru nemovitostí a podobně. Vedle nich klienti musí počítat také s úhradami, které je třeba hradit v pravidelných intervalech a nákladovost celého financování opět zvyšují.
* Pojištění nemovitosti – nejen že každý hypoteční úvěr musí být zajištěn nemovitostí, ale zastavená nemovitost musí být navíc pojištěna proti možným škodám, které by mohly způsobit ztrátu její hodnoty. Povinností každého žadatele je nemovitost pojistit a pojistku vinkulovat ve prospěch banky.
Cenové rozpětí: výše ročního pojistného se zpravidla pohybuje kolem tisícikoruny na milion pojistné částky.
*Pojištění klienta – v některých případech banky trvají na životní pojistce klienta. Ceny se hodně liší, nejlevněji vychází riziková pojistka s klesající pojistnou částkou (snižuje se tak, jak klient splácí hypotéku). Záleží nejen na pojistné částce, ale i na věku a pohlaví klienta. Cenové rozpětí: například milionová pojistka vyjde třicetiletého muže na 450 až 800 korun měsíčně.
* Poplatek za správu úvěrového účtu – kromě mBank a České spořitelny za tuto službu banky účtují identických 150 korun/měsíc. mBank tuto službu nezpoplatňuje, naopak Česká spořitelna inkasuje 200 korun měsíčně.
Cenové rozpětí: 0–200 Kč Luboš Svačina autor je redaktorem serveru www.hypoindex.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.