« Zpět

Ke zvýšení úroků hypoték se přidala i Raiffeisenbank

| 5. listopadu 2008 - 11:55 | Zprávy | Hypotéky

Raiffeisenbank zvýšila v pondělí úrokové sazby části hypotečních úvěrů a přidala se k několika bankám, které růst úroků oznámily v říjnu. Měsíční splátky hypoték tak po poklesu v minulých týdnech zřejmě opět začnou stoupat.

Největší zdražení připravila Raiffeisenbank u hypoték s fixací na pět let , kde zvedla sazbu na 6,29 procenta z dosavadních 5,54 procenta, zjistila ČTK.

"Důvodem je aktuální vývoj na trzích a růst mezibankovních úrokových sazeb," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Podobně se vyjadřovali i zástupci dalších bank. Například Hypoteční banka nebo Komerční banka, o jejichž zvyšování úročení hypoték psal v říjnu server Týden.cz.

Raiffeisenbank doposud nabízela hypotéky s fixací na rok až sedm let s úrokem od 5,54 procenta . Aktuální minimální sazba hypoték s fixací na rok činí 5,74 procenta a na pět let od 6,29 procenta. Naopak u fixací na dva a tři roky se úročení nezměnilo. Fixace označuje období, ve kterém se podmínky hypoték nemění.

Další banky zatím situaci monitorují. "V současné chvíli změny u sazeb neplánujeme. Nicméně situaci na mezibankovním trhu i kroky ČNB bedlivě sledujeme," uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. U spořitelny úrokové sazby s fixací na tři, pět a deset let začínají od 5,19 procenta.

Podmínky nemění ani GE Money Bank, která části klientů úrokové sazby hypoték od počátku října snížila. Sazba s fixací na pět let u GE Money začíná od 5,25 procenta. Změnu úročení nepřipravuje ani Volksbank, u níž lze získat hypotéku s fixací na rok od 4,54 procenta a na pět let od 4,94 procenta. Banka Wüstenrot oznámila, že její úrokové sazby zůstávají v platnosti po celý listopad.

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům za devět letošních měsíců klesl meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun. Za ochlazením poptávky po vlastnickém bydlení je podle odborníků více důvodů. Patří k nim zejména růst úrokových sazeb. V srpnu průměrný úrok nových hypoték stoupl na 5,82 procenta, nejvyšší hodnotu od ledna 2003, v září pak činil 5,73 procenta. Měsíční splátka milionové hypotéky na 20 let v průměru nového klienta v září vyšla na 7012 korun.

Banky také kvůli celkovému zhoršení situace v ekonomice s ohledem na globální finanční krizi začaly zpřísňovat podmínky poskytovaných hypoték. Žadatelé o hypotéku musí například vykázat delší historii svých příjmů než dříve. Stále více bank již není ochotných poskytovat stoprocentní hypotéku, tedy hypotéku pokrývající celou odhadní cenu pořizované nemovitosti. Loňský hypoteční boom byl také podle mnohých mimořádný, protože řada lidí chtěla získat hypotéku před zvýšení daně z přidané hodnoty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.