« Zpět

KB zlevnila některé hypotéky

| 18. února 2009 - 13:55 | Zprávy | Hypotéky

České banky se zlevňováním úvěrů na bydlení vyčkávají. ČNB sice snížila svou základní sazbu o půl procentního bodu na rekordních 1,75 procenta už skoro před dvěma týdny, do hypoték to promítla jen Komerční banka. Ostatní banky snížení úroků v blízké době neplánují.

Ostatní banky snížení úroků v blízké době neplánují

České banky se zlevňováním úvěrů na bydlení vyčkávají. ČNB sice snížila svou základní sazbu o půl procentního bodu na rekordních 1,75 procenta už skoro před dvěma týdny, do hypoték to promítla jen Komerční banka.

"Nová nabídka odpovídá zlevňování zdrojů, ale narůstají nám rizikové marže. Snížili jsme proto úroky na hypotékách do 85 procent hodnoty u všech fixací o dvacet bazických bodů," potvrdil včera HN Zdeněk Mojžíšek, šéf obchodů Komerční banky.
Od minulého týdne jsou v KB hypotéky s pevným úrokem na dobu dva až 10 let a 15 let za shodných 4,99 procenta, jednoleté fixace jsou dražší, za 5,19 procenta. Dvojka trhu tím následuje UniCredit Bank, která snížila sazby už několik dnů dny před posledním rozhodnutím ČNB a nadále má nejnižší úrok mezi tuzemskými bankami.
V ostatních významných bankách se podle včerejšího průzkumu HN ke snižování sazeb neschyluje. "S úroky v nejbližší době neplánujeme hýbat," uvedla Pavla Langová, mluvčí České spořitelny. "Ani my v nejbližší době změny nechystáme," řekla Blanka Bělovská, mluvčí GE Money Bank. "Stále analyzujeme situaci," tvrdí Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.
Bankéři většinou dávají najevo, že peníze, ze kterých financují hypotéky, jsou pro ně stále nedostatkovým zbožím a počítají jen s omezenými akčními slevami. "Kvůli situaci na mezibankovním trhu se plošné zlevňování teď čekat nedá," zopakoval včera svůj názor Jan Sadil, šéf Hypoteční banky, loňské jedničky trhu.
Současný rezervovaný postoj bank k hypotékám ilustruje banka LBBW. Její nabídka patřila k nejlevnějším, minulý týden ale úroky o něco zvýšila. Podle expertů je to doklad, že s nástupem recese jsou banky nervóznější a zvyšují rizikové marže. Samotní bankéři jsou navíc skeptičtí, že nižšími úroky se trh rozhýbe.
"I kdybychom šli s úroky dolů o procento, tak poptávku nezvedne. Lidi začnou kupovat byty až se objeví dobré zprávy, do té doby budou mít mentální blok i vůči hypotékám," říká Mojžíšek.
Hypoteční makléři ale naznačují, že banky svůj postoj ve druhém čtvrtletí přehodnotí. "Stejně jako v cizině i tuzemské ústavy zjistí, že hypotéky jsou z pohledu rizik jednou z nejbezpečnějších oblastí a začnou podporovat poptávku," míní Libor Ostatek z poradenské firmy Golem finance.
Zahraniční banky snížení sazeb centrálních bank už promítají ve větší míře. Ve Velké Británii se hypotéky s dvouletou fixací do 75 procent hodnoty nemovitosti pohybují kolem 4 procent. V USA od listopadu pětileté fixace zlevnily o procento na 5,5 procenta. A ve Švýcarsku jsou teď úvěry nejlevnější za posledních 20 let.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.