« Zpět

Je vhodná doba vzít si hypotéku?

| 22. června 2009 - 12:03 | Zprávy | Hypotéky

V současné době uvažuji o koupi bytu, nebo možná i domu, kterým budu ručit. Neustálé informace o finanční krizi, poklesu cen nemovitostí, nebo vysokých úrokových sazbách mě však odrazují. Je v současné chvíli vhodná doba na uzavření hypotéky? Jak je to s pojištěním nemovitosti?

Realitní poradna
Je možné pojistit si samotnou hypotéky? (J. E. e-mail)
Radomíra Papoušková, ředitelka vývoje produktů Hypoteční banky
Doba vhodná na uzavření hypotéky určitě je. Pokud už o pořízení bydlení uvažujete, nebo dokonce už máte vytipovanou nemovitost, která se vám líbí a je za rozumnou cenu a nemáte důvod předpokládat, že vaše pracovní místo je krizí ohroženo. V takovém případě je hypotéka správnou volbou. V současné době úrokové sazby u nových hypoték jsou stále jedny z nejnižších v celé eurozóně a činí mezi pěti až šesti procenty, což je nejvýhodnější řešení dlouhodobého financování na trhu. Navíc banky i několikrát do roka nabízejí speciální akce, například slevy z poplatků za zpracování, slevy za odhady nemovitostí nebo nižší úroky u vybraných fixací úrokových sazeb, což by pro vás také mohlo být zajímavé.
Banka vždy vyžaduje pojistit nemovitost, kterou jí dáte do zástavy, ve vašem případě by to byl právě kupovaný byt. Životní pojištění požadují povinně pouze některé banky, u dalších je to jen věcí vašeho osobního rozhodnutí. Pojištění schopnosti splácet povinné není, přesto bych vám ho doporučila. Člověk nikdy neví, co se může stát, vždyť si berete hypotéku na dvacet, třicet nebo i více let. Pojistit se můžete například proti ztrátě zaměstnání nebo pracovní neschopnosti a ve chvíli, kdyby k dané situaci skutečně došlo, splátky až po dobu jednoho roku za vás bude hradit pojišťovna. Pojistka vás bude stát několik stokorun měsíčně a nemusíte se obávat nepříjemných situací. Určitě se vám také vyplatí pojištění domácnosti, protože případy, kdy někdo například omylem vytopí souseda nebo najde svůj byt či dům vykradený, se stávají bohužel poměrně často.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.