« Zpět

Jakou délku fixace zvolit ?

| 30. září 2008 - 10:36 | Zprávy | Hypotéky

Fixace je doba neměnného úročení hypotečního úvěru. Během zvolené délky fixace se nemění výše úrokové sazby. Na druhou stranu v této době nelze úvěr předčasně splatit. Fixace je jedním z parametrů, které ovlivňují cenu úvěru, společně s výší úvěru, bonitou a délkou splatnosti.

Ptáte se, odpovídáme

Krátkodobou fixací se označuje doba od jednoho roku do tří let. Za dlouhodobé považujeme fixační období delší pěti let. Nejobvyklejší je pětiletá fixace, která přináší kompromis mezi jistotou a výhodností úrokové sazby. Zahrnuje jistotu výše splátek po dobu pěti let, i možnost aktivně s dluhem nakládat a částečně či zcela ho splatit.
Krátkodobé fixace jsou vhodné především pro flexibilnější, dynamičtější klienty. Přijdou vhod těm dlužníkům, kteří mají v plánu snížit úvěr vyšší mimořádnou splátkou. Je nejvhodnější v období, kdy očekáváte, že úrokové sazby neporostou příliš rychle. Při krátkém fixu je úvěr levnější, žadatel dostane u banky výhodnější úrok. Po skončení smluvní doby vás ale může banka nepříjemně překvapit novou vyšší sazbou. Pokud není klient pohotový a nezmění banku, může o úspory z nízké „výhodné“ sazby v dalším období přijít. Dlouhodobá fixace neumožňuje flexibilitu, každá změna se značně prodraží. Jste-li si však téměř jisti, že nebudete měnit bydlení, že nepočítáte s žádnou finanční injekcí např. z prodeje nemovitosti, že se vaše životní úroveň nevylepší do té míry, že budete mít zájem o předčasné splacení dluhu, potom zvažte, zda nezvolit desetiletou a víceletou fixaci. Nebudete se muset starat o nic jiného než o pravidelné zasílání splátek, které budou neměnné. Nebude se vás také týkat případné zvyšování úrokových sazeb, které je v blízké budoucnosti pravděpodobnější, než že by šly 1sazby směrem dolů. Delší fixace jsou však úročeny vyšší sazbou.
„Když nevíte, jakou fixaci zvolit a jak se bude vaše situace vyvíjet, sáhněte po 3–5leté fixaci,“ říká Jan Lener z Broker Consulting, „máte jistotu pevných splátek a prodražení oproti krátkým fixům není až tak dramatické.“ Záleží na vás, kterou cestu zvolíte. Každopádně si vymezte dostatek času na sjednávání hypotečního úvěru, abyste dosáhli co nejvýhodnějších podmínek. V posouzení vašeho rozhodnutí a ve správném nasměrování vám pomůže nezávislý finanční konzultant. I když banky vydávají své úrokové sazby za pevně stanovené, vždy se najde prostor pro vyjednávání.

(více www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.