« Zpět

Jak prodat byt s hypotékou?

| 25. listopadu 2009 - 11:06 | Zprávy | Hypotéky

Pořídili jsme si s přítelem malý startovací byt na hypotéku. Nyní bychom se chtěli přestěhovat do většího, menší prodat, doplatit úvěr a zbylou část použít na nákup většího bytu. Můžeme ale prodat byt zatížený hypotékou?  Do této situace se v současné době dostává poměrně dost lidí a banky s tím samozřejmě počítají.

Poradna
Hypoteční banka
Pořídili jsme si s přítelem malý startovací byt na hypotéku. Nyní bychom se chtěli přestěhovat do většího, menší prodat, doplatit úvěr a zbylou část použít na nákup většího bytu. Můžeme ale prodat byt zatížený hypotékou? (Jan B., email) Do této situace se v současné době dostává poměrně dost lidí a banky s tím samozřejmě počítají.
První možností je, že naleznete kupce na váš malý byt, který převezme vaši hypotéku a bude pokračovat ve splácení místo vás. Úvěr potom přebírá za stejných podmínek, jaké jste si nastavili vy. Musí vám také doplatit částku, která odpovídá rozdílu mezi tržní hodnotou bytu a sumou, již ještě dlužíte bance.
Zažádejte si o hypotéku u Hypoteční banky on-line na Zlaté koruně
Nemovitost s hypotékou můžete ale také prodat. Jestliže jste si brali hypotéku na družstevní byt, můžete ji kdykoliv bez poplatků splatit. Pokud máte hypotéku na byt v osobním vlastnictví, potřebujete v první řadě souhlas banky s předčasným splacením úvěru, což je ale za poplatek. Vyplatí se proto počkat na konec fixace úrokové sazby, protože v tomto období můžete úvěr doplatit bez poplatků. Zástavní právo na váš byt zanikne až úplným splacením úvěru. Kupní cenu bytu může kupec složit u notáře, z části kupní ceny se splatí váš původní úvěr, čímž kupující získá byt nezatížený zástavním právem, a zbývající část kupní ceny můžete použít na pořízení nového bytu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.