« Zpět

Jak prodat byt, který je zatížen hypotékou

| 21. prosince 2009 - 10:46 | Zprávy | Hypotéky

Řada lidí si kupuje na hypotéku byt, ale časem zjistí, že byt zatížený tímto úvěrem potřebuje prodat. Jak v takovém případě postupovat? Zpravidla záleží na dohodě s kupujícím. Jde o to, jaké řešení je pro druhou stranu výhodné, jak obě strany na transakci pospíchají a podobně. Předně platí, že pokud chcete prodat byt zatížený hypotečním úvěrem, nemusíte hypotéku předčasně splatit. Jednorázové předčasné splacení úvěru se může prodražit, většinou totiž bývá spojené s mimořádnými poplatky. Pokud se jim chcete vyhnout, vyplatí se vám vyčkat až na konec fixace úrokové sazby, během kterého můžete splatit část nebo celý úvěr bezplatně.


Původní smlouva o hypotečním úvěru po zaplacení zbylé částky pak zcela zaniká. Nový majitel vám může platit hotově nebo využít svůj vlastní hypoteční úvěr.
Pokud se před prodejem bytu nerozhodnete pro předčasné splacení hypotéky, kupující může využít váš stávající hypoteční úvěr.
Kupec může úvěr převzít
Získá tak byt společně se závazkem splácet hypotéku. Podmínkou ale je, že k tomu dostane souhlas banky, která prověří bonitu nového kupujícího. Ten bude muset předložit informaci o svých příjmech (potvrzení od zaměstnavatele nebo daňová přiznání za poslední dvě zdaňovací období) a banka mu vypočítá minimální měsíční čistý příjem, který musí mít, aby na hypotéku dosáhl. Pokud tohle všechno splní, už nic nestojí v cestě úspěšnému převodu.
Nový kupující přebírá hypotéku za stejných podmínek, za jakých byla poskytnuta původnímu klientovi – úroková sazba, doba splatnosti i délka fixace zůstávají nezměněné. Nemůže se tedy stát, že by banka novému kupujícímu stanovila vyšší úrok nebo změnila dobu splatnosti či délku fixace.
V některých případech na tom nový klient může dokonce i vydělat. Pokud totiž původní majitel žádal o úvěr v době, kdy byla úroková sazba nižší, jeho nástupce teď získá výhodnější úrok než zájemci o novou hypotéku v danou chvíli.
Platí to ale samozřejmě i naopak. Může se tedy stát, že při koupi bytu s hypotékou se bude nutné smířit s podmínkami splácení, které jsou horší než v současnosti. Je možná i situace, že kupující zaplatí kupní cenu bytu a současně předčasně splatí zbývající část úvěru přímo bance bez poplatku. Ale to je možné pouze v případě, že právě dochází ke změně fixace úrokové sazby sjednané v úvěrové smlouvě.
Pokud však kupující bude chtít využít vlastní hypoteční úvěr na byt či dům a požádá o nový úvěr, je nutné, aby měl původní majitel této nemovitosti svůj hypoteční úvěr splacen.
Nový klient si žádá o novou hypotéku podle nových podmínek aktuálních na trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.