« Zpět

Jak na hypotéku? Bude vás to bolet!

| 12. května 2011 - 7:49 | Zprávy | Hypotéky

Všechno máte ještě před sebou? Vězte, že oproti sázení stromu a plození syna je zajištění vlastní střechy nad hlavou docela fuška, možná vrcholný výkon vašeho života. Můžete se na něj připravit, můžete trénovat. Rozčleňte si cestu k němu na etapy a – makejte, dřete, dejte si zabrat! 

Všechno máte ještě před sebou? Vězte, že oproti sázení stromu a plození syna je zajištění vlastní střechy nad hlavou docela fuška, možná vrcholný výkon vašeho života. Můžete se na něj připravit, můžete trénovat. Rozčleňte si cestu k němu na etapy a – makejte, dřete, dejte si zabrat!
I když se reklamy bank či developerů snaží navodit dojem, že hypotéka je vlastnějen pár bezstarostných podpisů avelká legrace, ve skutečnosti „cesta do vlastního“ znamená především odříkání, práci adisciplínu. Neexistuje žádný finanční trik, snímž by se bylo možné právě vyjmenovaného zbavit. Vaše životní úroveň na dobu splácení hypotéky klesne. Arozhodně ji není moudré donekonečna přifukovat pomocí kreditních karet nebo půjček ztelevizních reklam.

Nejtěžší situaci mají mladí lidé krátce po ukončení studií, bez velkých úspor, bez velkých příjmů, zato svelkou touhou odstěhovat se od rodičů.Takový zájemce ohypotéku se musí vyzbrojit trpělivostí aodhodláním. Můžu mu jen doporučit celou cestu do vlastního rozfázovat do čtyř kroků:

* začít si cvičně odkládat očekávanousplátku budoucí hypotéky,
* po určitém časeodkládanou částku ještě o20 až 40% navýšit,
* pracovat ještěvíc, vydělat ještě víc, uspořit ještě víc,
* požádat rodinu a přátele o výpomoc– ajít do banky.

I když to dnes činí jen málokdo, je vhodné už několik let před samotným pořízením hypotéky každý měsíc cvičně odkládat částku rovnající se její očekávané splátce. Jednak vám díky tomu rychle porostou úspory, především si ale ověříte, jak se dlouhodobě vyrovnáváte se snížením příjmu, respektive částky na živobytí. Zjistíte, zda jste schopni naplánovanou splátku postrádat, a také budete vědět, čeho všeho se budete muset vzdát.

Jakmile jste si ověřili, že na to máte, je vhodné přejít kdruhému kroku. Zkuste své měsíční úspory ještě o20 až 40% navýšit (tedydávat stranoupřibližně 120 až 140% očekávané měsíční splátky). Úkol je to opravdu náročný, pokud se ale podaří, úspory rostou již velmi rychle.

Znamená to však drsné omezení osobní spotřeby, veškerého luxusu či pohodlí– automobil, kouření, restaurace, dovolené, noviny, časopisy, kina… Toho všeho se musíte vzdát. Čeká vás dost nudný život– práce, odpočinek azase práce. Snejvětší pravděpodobností budete navíc stále bydlet srodiči a přispívat na provoz domácnosti.

Jakmile se dokážete vyrovnat sdruhým krokem, je ten třetí vlastně snadný. Konzumní radovánky jsou vám odepřeny, neutrácíte, nikam nechodíte apo jisté době se začnete nudit iutelevizních seriálů. Přibrat si proto vtu chvíli další práci není nijak obtížné. Ba právě naopak: snadno tak zaplníte dlouhá odpoledne avečery. Další pracovní úvazek je ovšem nutno nastavit opatrně, aby nebyla ovlivněna vaše hlavní kariéra. Jinou alternativou téhož je zkusit prorazit ve svém stávajícím zaměstnání, můžete také úspěšně podnikat… Cíl vašich snah by ale měl být vždy stejný: zvýšit svůj příjem azískané peníze uspořit.

Posledním pomocníkem při získávání bydlení je rodina. Mladá generace byla vočích té starší vždy marnotratná, nezodpovědná, bez životních zkušeností aznalosti hodnoty peněz. Není proto právě obvyklé, aby rodiče, prarodiče adalší členové rodiny půjčovali, nebo dokonce darovávali velké finanční prostředky „mladým“. Když ovšem uvidí, že pracujete ze všech sil, spoříte, neutrácíte za konzumní radovánky achováte se odpovědně, vaše prosby mohou být vyslyšeny.

Máte naspořeno? Vyzkoušeli jste si, že jste schopni pravidelně platit splátky? Máte dostatečně vysoký příjem? Je nejvyšší čas vyrazit do banky. Pokud ve vás banka uvidí dobrého klienta, poskytne vám hypotéku svelmi dobrými parametry. Jakmile na ni dosáhnete, vězte, že nejtěžších je prvních zhruba deset let, kdy splátky ukrajují velkou část z vašich příjmů. Později se zátěž splácení zmenšuje, protože stím, jak stárnete azískáváte zkušenosti, roste iváš příjem.

Hypotéka nám ukazuje starou základní pravdu– kbohatství vede jen práce aodříkání. Proto víc než kdy jindy myslete na správnou finanční strategii připravenou podle individuální situace každého zvás.

Autor je poradcem společnosti Partners for Life Planning; psáno pro Lidové noviny

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.