« Zpět

Jak letos můžete ušetřit vy?

| 11. března 2009 - 13:05 | Zprávy | Hypotéky

Výpočet daně je v letošním roce podstatně jednodušší. Místo pásem platí pro všechny jednotná patnáctiprocentní sazba ze základu daně. Máte-li děti, optimismus při vyplňování daňového přiznání za loňský rok vás nemine. S různými slevami na dani se totiž můžete dostat maximálně do nuly.

Výpočet daně je v letošním roce podstatně jednodušší.
Místo pásem platí pro všechny jednotná patnáctiprocentní sazba ze základu daně.
Máte-li děti, optimismus při vyplňování daňového přiznání za loňský rok vás nemine. S různými slevami na dani se totiž můžete dostat maximálně do nuly. Ty slevy, které by vám vyšly se záporným výsledkem, tak nemůžete využít. Toto pravidlo má však minimálně jednu příjemnou výjimku, a tou je sleva na dítě. Pokud vám díky této slevě vyjde záporné číslo, máte vyhráno. Můžete totiž požádat stát, aby vám vypočítanou částku vyplatil. Nejde ovšem o reálnou „zápornou daň“, ale v podstatě o formu sociálního příspěvku, které se říká „daňový bonus“.
Podmínky pro daňový bonus

Abyste na daňový bonus dosáhli, musíte nejprve splnit určité podmínky. Zaprvé, vaše hrubé příjmy mimo musí být minimálně 48 000 Kč. Do této částky ale nepočítáte nic z dílčího základu daně „ostatní příjmy“. Dále vám musí daňový bonus vyjít v určitém rozmezí. To je v současné době nastaveno na dolní hranici 100 korun a horní hranici 52 200 korun. Právě tato částka byla zvýšena, pro daňové období roku 2007 bylo maximum 30 000. Využijte životní pojištění Pokud jste si zřídili životní pojištění, můžete ho využít při snižování daňové povinnosti. Maximální výše úspory může být 12 000 korun. Pojištění musí být sjednáno minimálně na 60 měsíců a výplata pojistného plnění se musí uskutečnit nejdříve po dosažení šedesáti let věku.
Manželé
Zatímco loni šlo na finančním úřadě podat společné zdanění manželů, letos už se taková možnost nenabízí. Z důvodu zavedení jednotné daně toto opatření nyní nemá smysl a v zákoně byste ho hledali marně. Místo společného zdanění se výrazně zvýšila sleva na vyživovanou manželku či manžela ze 4200 korun na 24 840 korun. Pokud má navíc vyživovan průkaz ZTP/P, sleva dělá 49 680 korun.
Čestné prohlášení Dále také stoupla částka, kterou si může manželka vydělat, aniž by manžel přišel o slevu na 68 000 korun za rok.
Do příjmů manželky/a je pro tento účel nutné počítat všechny příjmy - například důchody, alimenty nebo nemocenskou. Nezahrnujte pouze dávky sociální podpory jako rodičovský příspěvek či přídavky na děti.
Otom, že vyživovaný partner nemá příjmy, by měl sepsat čestné prohlášení. Je třeba podotknout, že vyživovaný manžel/ka nemusí povinně automaticky dodat finančnímu úřadu čestné prohlášení o svých příjmech.
Je ho však nutné napsat ve chvíli, kdy o něj finanční úřad požádá. Bývá tedy lepší napsat a odevzdat ho dobrovolně předem, ušetříte si tak možná jednu starost navíc. Naopak ten, kdo slevu na dani uplatňuje, žádné čestné prohlášení nesepisuje. Hypotéka, stavební spoření Pokud máte se svým partnerem hypotékou nebo stavební spoření, můžete zaplacené úroky využít jako odečitatelnou položku, a to až do výše 300 000.
Důchodci
Radovat se mohou také důchodci, jejichž roční důchod je vyšší než 198 000 korun, a také ti, kteří si přivydělávají k penzi. V takové situaci sice nadále platíte daně, ale poprvé si můžete odečíst standardní slevu pro každého ve výši 24 840 korun. To vede k tomu, že většina důchodců, kterým zákon ukládá povinnost podat přiznání, nebude platit žádnou daň. Díky slevě totiž můžete mít daňový základ až 165 600 korun, a přesto daňová povinnost bude nulová.
Důchodce, který loni neměl kromě starobního důchodu žádné další příjmy, bude muset podávat přiznání jen výjimečně a to, překročí-li limit 198 000 korun. Do tohoto limitu se ale nezapočítává příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách ani zvláštní příspěvek ke starobnímu důchodu poskytovaný účastníkům odboje.
Povinnost podat přiznání nevzniká rovněž tehdy, pokud roční příjmy důchodce, kromě osvobozených příjmů (oněch 198 000 Kč) a příjmů vybíraných srážkovou daní (třeba honorářů za občasné příspěvky do časopisů), nepřesáhly 15 000 Kč. Máte-li jako důchodce nárok na další slevy nebo odčitatelné položky, vaše šance na nulovou daňovou povinnost se tím ještě zvýší. Mimochodem, pro rok 2009 se hranice 198 000 korun posunuje ještě výš na celých 288 tisíc.
Kdy nemusí podávat přiznání V poslední době je stále obvyklejší vidět důchodce dál chodit do práce. Za určitých podmínek nemusí důchodce podávat přiznání na finančním úřadě. Mezi tyto podmínky patří podepsané prohlášení k dani z příjmů ze závislé činnosti u zaměstnavatele. Při tom důchodce nesmí mít jiné zdanitelné příjmy (například z pronájmu) vyšší než 6000 korun za rok. Prohlášení není nutné v případě, že hrubá měsíční mzda nepřesáhla 5000 korun. V těchto případech zaměstnavatel už zdanil výdělek daní 15 procent.
Za předpokladu, že jste jako plátci nepodepsali prohlášení k dani a alespoň v jednom kalendářním měsíci vaše mzda přesáhla 5000 Kč, musíte podat přiznání a sraženou zálohu na daň zaměstnavatele dostanete od finančního úřadu nazpět. Jste-li důchodce podnikatel nebo máte příjmy z pronájmu, musíte podat přiznání, pokud váš celkový hrubý roční příjem přesáhl 15 000 korun.
Podnikatelé
Zrušením minimálního základu daně se ulehčí podnikatelům, kteří se dostali do ztráty nebo nevydělali dost.
Zatímco v letech 2005 až 2007 museli i přes to zaplatit alespoň minimální povinnou daň, dnes jejich daň může být i nulová. To je dobrá zpráva i pro ty, kteří s podnikáním začínají. Nemusí se totiž bát, že by i v případě neúspěchu museli platit daně z neexistujícího reálného příjmu.
Zdravotní a sociální pojištění není výdaj Na druhou stranu, pojistné na zdravotní a sociální pojištění již pro zdaňovací období roku 2008 není uznatelným daňovým výdajem.
Uplatnitelné výdaje jsou definovány jako ty, které jste „vynaložili na dosažení, zajištění a udržení příjmů“. Buď musíte archivovat veškeré doklady, nebo můžete za výdaje považovat procento z příjmů - podle toho, co je pro vás výhodnější. U příjmů z podnikání mohou zemědělci využít paušál 80 %, řemeslníci 60 %, ostatní 50 nebo 40 %.
Darujte alespoň 1000 korun na charitu Pokud jste darovali nějaké prostředky charitativní organizaci, můžete je využít jako odpočet pro snížení daně.
Hodnota darů musí přesáhnout 2%ze základu daně nebo činit alespoň 1000 korun, v úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce se oceňuje částkou 2000 korun.
Studenti, kteří musí podat daňové přiznání, si letos můžou odečíst slevu 4020 korun (vloni to byla skoro polovina).
Studenti
Sleva platí nejen pro studenty do 26 let, ale i pro doktorandy do 28 let věku. Pokud studium netrvalo po celý rok 2008, odečte se za každý měsíc 335 korun.
Zaměstnanci
Pokud jste si vedle zaměstnání přivydělávali v rámci samostatně výdělečné činnosti, z které vám plynuly příjmy vyšší než šest tisíc korun ročně, daňové přiznání vás nemine. Stejná je situace v případě, že jste chtěli v ročním zúčtování uplatnit slevu na vyživované manželku/la, ale nestihli jste o to do letošního 15. února svého zaměstnavatele požádat. Jestliže tedy jako zaměstnanec budete podávat daňové přiznání, nezapomeňte k němu přiložit potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele. To získáte ve mzdové účtárně firmy, ve které pracujete. Pokud jste během roku 2008 změnili místo, musíte požádat o potvrzení u všech předchozích zaměstnavatelů. Přispíváte-li odborové organizaci, můžete příspěvky využít. Odpočet může dělat maximálně 1,5 % zdanitelných příjmů, nejvýše pak 3000 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.