« Zpět

Jak banky lákají klienty na hypotéky?

| 16. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Hypotéky

V poslední době se „taháky“ na klienty omezily víceméně na slevy na poplatcích a dočasně snížené úrokové sazby. Ty se s menší či větší pravidelností objevují v nabídce téměř všech bankovních institucí. U některých bank proběhla akce, kdy se jednalo o slevy vázané na objem hypotéky....

V poslední době se „taháky“ na klienty omezily víceméně na slevy na poplatcích a dočasně snížené úrokové sazby. Ty se s menší či větší pravidelností objevují v nabídce téměř všech bankovních institucí.
U některých bank proběhla akce, kdy se jednalo o slevy vázané na objem hypotéky – např. při hypotéce do 1 mil. Kč bude úroková sazba snížena o jednu desetinu, nad 2 mil. Kč o dvě desetiny apod. Akci tohoto typu nabízela na jaře letošního roku např. Hypoteční banka. Jinde jsou klienti ve stanoveném období osvobozeni od placení poplatku za uzavření smlouvy (např. při refinancování hypotéky u Wüstenrot s pětiletým fixem) a někdy jsou nabízeny snížené sazby bez ohledu na výši hypotéky.
Komerční banka nabízela nedávno novým zájemcům o hypotéky, kteří odevzdali veškerou potřebnou dokumentaci do stanoveného data (jednalo se o období asi 2 měsíců), jednotnou sazbu ve výši 4,99 % (běžná průměrná sazba v té době byla kolem 5,2 % až 5,5 %), a to s fixací na 5 let.
Klienti tuto sazbu dostali, pokud měli u KB běžný účet a zajistili hypotéku navíc životní pojistkou.
Podobnou akci s úrokovou sazbou pod 5 % nabízela také Volksbank. V těchto, ale i mnoha dalších případech, se pro většinu klientů jedná o zajímavou nabídku. Nemusí se ale vyplatit úplně všem.
Vždy záleží také na ostatních podmínkách, za kterých má klient na hypotéku nárok, a dále též na podmínkách čerpání hypotéky. Zcela jiná je efektivita takovéto akce pro člověka, který bude prostřednictvím hypotéky pouze kupovat nemovitost, a jiná pro toho, kdo se chystá stavět. Na snížené úrokové sazbě můžete ušetřit stokoruny měsíčně, ale zároveň se vám může prodražit až o desetitisíce požadavek na striktní doložení veškerých faktur při čerpání hypotéky, pokud například stavíte svépomocí. „Proto si vždy předem zjistěte, jaké nároky mají banky na dokládání nákladů na výstavbu. Zvláště právě u výstavby svépomocí, kdy banka bude vyžadovat doložení všech výdajů fakturami, se můžete připravit o velké peníze,“ varuje Jan Lener z Broker Consulting.
Pokud se chystáte žádat o hypotéku, rozhodně byste neměli jen sledovat „akce“ a čekat na nejnižší nabídnutou sazbu. V některých institucích může být snížená sazba vykoupena povinností sjednat si k hypotéce rizikové životní pojištění, nebo založení běžného účtu s kartou.
Často se jedná i o akce jednotlivých poboček velkých finančních domů, které se tak snaží přilákat klienty za účelem zvýšení obratu dalších produktů.
Výhodnost marketingových akcí posuzujte vždy v širším kontextu, nejlépe po konzultaci s nezávislým finančním poradcem, který zná podrobně smluvní podmínky mnoha bank a vidí do kuchyně jejich metodiky. (Více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.