« Zpět

Hypotéky zůstanou drahé

| 17. prosince 2009 - 11:31 | Zprávy | Hypotéky

Ještě před dvěma roky byla koupě domu doslova pohádkovou záležitostí – alespoň ve srovnání s dneškem. Právě hypoteční úvěry se totiž zapsaly mezi ty bankovní produkty, které v době "pokrizové" už zřejmě nikdy nebudou stejně výhodné. Na finančním trhu se může dít cokoliv, centrální banka může uvolňovat politiku sebevíc, půjčka na dům je zatím stále ještě poměrně drahá. Přinese snad příští rok alespoň nějaké zlevnění?

BANKOVNÍ TRH
Finanční ústavy zřejmě úrokové sazby nesníží ani napřesrok. Centrální banka s tím nic nezmůže.

Bezradní bankéři Letmý pohled na úrokové sazby dává napovědět, že k přílišnému optimismu skutečně není místo. Od letošního ledna, kdy ceny za hypotéky vyskočily nad pět procent, se toho příliš nezměnilo.
Vybírejte a porovnávejte hypotéky zde
Hypoindex, tedy společný ukazatel úrokové míry většiny bank na trhu, se sice na začátku léta dostal poměrně nízko, na 3,6 procenta, zásluhu na tom ovšem měly hlavně krátkodobé fixace do jednoho roku. Ty už ale opět zdražily, takže index se v současnosti nachází tam, kde byl na začátku roku, tedy na 5,6 procenta.
Na situaci nic nezměnila ani ČNB a její politika levných peněz. Centrální bankéři snížili od začátku roku sazby o celé procento dolů na rekordně nízkou úroveň 1,25 procenta, takže komerční banky mohou získávat půjčky levněji. Na poli realit se ale stále riskovat neodvažují.
"Pro sazby hypoték je výše základní úrokové sazby ČNB v současné době prakticky bezvýznamná, protože ČNB je svými kroky schopna ovlivnit pouze krátký konec výnosové křivky. Prostor pro snížení sazeb by mohlo vytvořit snad jen další snižování rizikové averze vůči trhům ve střední Evropě a konkurenční boj o hypotéky mezi bankami související s útlumem poptávky," říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. O konkurenci však v současnosti rozhodně nemůže být řeč. Banky zřejmě příliš netrápí, že hypotéky nyní nevydělávají. Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj se český hypoteční trh za tři čtvrtletí roku 2009 meziročně snížil o 37,5 procenta. Za devět měsíců banky v Česku poskytly klientům hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 90 miliard. Odvážní a zbabělí Že bankovní trh nefunguje úplně tak, jak by měl, vidíme například u dlouhodobějších fixací, tedy u takových hypoték, u nichž si sazbu chcete ponechat na delší dobu na stejné úrovni. Na tomto poli jako by banky podepsaly příměří a své sazebníky vytiskly přes kopírák.
"Pětileté sazby jsou v současné době prakticky stabilizovány na současné úrovni, a ani v říjnu tu nebyly významné konkurenční tlaky k jejich posunu. Variační rozpětí dosáhlo letošního minima u pětiletých fixací, kdy se průměrné sazby jednotlivých bank odchylují maximálně o 0,76 procenta," vypočítává analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.
Přitom o hypotéky s pětiletou fixací je ze strany klientů absolutně největší zájem. V říjnu šlo o nejžádanější druh půjček na bydlení ze všech. Dohromady tvořily celých 56 procent z celkového počtu sjednaných hypoték.
Naopak poměrně pestrou nabídku – alespoň na dnešní poměry – vidíme u jednoletých fixací. Zde se banky snaží mírně odlišit od konkurence a zákazník má na výběr. Nejlépe z tohoto srovnání vychází UniCredit Bank, která půjčku na dům nabízí za necelá čtyři a půl procenta při fixaci na jeden rok.
"Najdou se odvážnější banky, které reflektují cenu peněz na mezibankovním trhu a nedrží u jednoletých fixací tak vysoké přirážky jako většina bank," přitakává Rajdl. Černé předpovědi Věštit z křišťálové koule se prozatím odváží jen málokdo. Zatím se ale nezdá, že by se příští rok na trhu objevil nějaký faktor, který by banky k větším slevám popohnal.
Pro zájemce o bydlení jsou drahé hypotéky nepříjemné o to víc, že ceny nemovitostí se drží poměrně nízko. Podle analytiků firmy King Sturge zůstane hodnota nemovitostí i v roce 2010 u letošního dna.
"Teprve v závěru roku by některé byty mohly opět začít zdražovat. Tento růst však zřejmě nepřekročí tři procenta," říká analytik King Sturge Ondřej Novotný.
Vysoké ceně hypoték navíc nepřispívá ani stav ekonomiky jako takové. Nekonečné bitvy o státní rozpočet nejsou jen izolovaným děním probíhajícím ve sněmovně. Vyšší schodek znamená také větší opatrnost institucí, které se ve vodách české hospodářské politiky musejí pohybovat.
"Výhled na příští rok? Cena dlouhodobých peněz na trhu zůstane vysoká, především kvůli rostoucím státním deficitům a přetrvávajícím ekonomickým problémům, navíc růst nezaměstnanosti bude udržovat rizikové přirážky na vysokých úrovních," vysvětluje ekonom Marek Hatlapatka.
Konec nerovnostem Existuje však ještě jedna proměnná. Ministr financí Eduard Janota minulý týden v České televizi uvedl, že je odhodlán bojovat za zrušení státních příspěvků na stavební spoření.
"Bytová situace je úplně jinde než v době, kdy se státní podpora spoření na bydlení schválila," řekl ministr. Podle něho se stavební spoření už dávno změnilo na jakési výhodné ukládání peněz s velmi štědrou podporou státu.
To sice může být pravda jen částečně, na druhé straně nelze popřít, že stavební spoření značně deformuje trh. Na jedné straně sice povzbuzuje obyvatele k nákupu nemovitostí, krade ale klienty právě bankám, které nabízejí standardní hypotéky. Bez stavebního spoření by cena za "obyčejné" půjčky na bydlení mohla klesnout alespoň o něco.
Jde však stále o velmi nejistý podnik a jen malou záplatu na bolestivý fakt, že hypotéky ještě nějakou dobu zůstanou tam, kde budou. Tedy na úrovních, které pro klienty nejsou zrovna výhodné.
Cestou marketingu Zajímavý pohled, jak v této nepříznivé době ulovit alespoň nějaké klienty navíc, představila minulý týden Hypoteční banka. Díky její "mimořádné splátce" budou moci klienti této banky mnohem snáze splatit svou hypotéku předčasně oproti smluvnímu kalendáři. Není to sice žádná velká výhra, ale i takové situace mohou někdy nastat a jejich ulehčení přinejmenším potěší.
"Služba se sjednává spolu s uzavřením smlouvy o hypotečním úvěru. Jakmile nastane doba, kdy chce klient provést předčasnou splátku hypotéky, musí banku předem informovat. Přesný postup je vždy specifikován v úvěrové smlouvě," popisuje novinku Pavla Hávová, tisková mluvčí Hypoteční banky.
Jak je vidět, ani marketingové akce se v této složité době zřejmě nestanou tím rozhodujícím faktorem, který do bank nažene nové klienty. V případě výše popisované akce navíc zarazí, že ji sice poskytuje Hypoteční banka, ale její sesterské bankovní domy nikoliv. ČSOB nebo Poštovní spořitelna, které obě patří do rodiny KBC, si za neohlášené předčasné splacení účtují pět procent z výše mimořádné splátky. *

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.