« Zpět

Hypotéky zlevňují. Trh přesto skomírá

| 18. března 2010 - 11:09 | Zprávy | Hypotéky

Sazby hypoték spadly v únoru na nejnižší úroveň od prosince 2007 Zlevňování nepotrvá dlouho. Ve druhé půli roku mají sazby spíš růst. Doslova skomírající zájem o hypotéky letos konečně donutil banky jít s cenami dolů. Průměrná sazba na hypotečním úvěru pro občany v únoru klesla podle údajů serveru hypoindex. cz na 5,37 procenta ročně. To je nejméně od prosince 2007. Může za to především smršť dočasných akcí, s kterými některé banky letos vyrukovaly už na začátku roku.


Slevy ale nezabraly. Hypoteční trh v podstatě pokračoval v dramatickém propadu, který propukl v červenci 2008. Banky v únoru poskytly jen 2852 úvěrů v objemu 4,6 miliardy, což je ještě bezmála o 20 procent méně než loni. Oproti únoru 2008 je to ale pád dokonce o 45 procent.
Oproti lednu se prodeje sice zlepšily o sedm procent, ale oživení je jen zdánlivé. „Únor je v prodejích tradičně lepší než leden. Další výrazné zlepšení přijde s pěkným počasím během května a června. V letošní roce by už se ale meziroční propad mohl zastavit,“ řekl Milan Roček specialista na nemovitostní trh společnosti Deloitte.
V kurzu je pětiletá fixace Slevové akce bank se týkají hlavně klientů, kteří si berou hypotéku na méně než 85 procent hodnoty nemovitosti a sazbu si zafixují na delší období, tedy pět let.
Hypotéky vybírejte a porovnávejte zde
Klienty, kteří do nemovitosti investují i část vlastních peněz, totiž banky považují za bezpečnější. Znamenají pro ně větší jistotu, že budou úvěr splácet. Smlouvou na delší období si zase banka pojistí, že jí klient brzo nepřejde ke konkurenci. Hypotéky s pětiletou fixací byly v únoru bezmála o dvě desetiny procenta levnější než ty s jednoletou fixací.
Současné zlevňování úvěrů na bydlení by mohlo ještě pár měsíců pokračovat, zřejmě ale už nijak výrazně. Spíše půjde o krátkodobé akce jednotlivých bank.
„Chceme přispět k oživení hypotečního trhu i pokračujícím zvýhodňováním hypoték. Takže chystáme akci na přelom března a dubna. Celkově ale očekáváme v následujících měsících spíše stabilitu sazeb kolem současných úrovní,“ řekl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
Kolem druhé poloviny roku by sazby hypoték mohly pomalu začít zase růst, a to částečně v reakci na sazby ČNB. „Ty budou s největší pravděpodobností v první polovině roku stagnovat a v druhé půli by mohly vyrůst o čtvrt nebo postupně i o půl procentního bodu,“ řekl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.
Banky zřejmě budou v průběhu letošního roku do svých marží promítat vyšší riziko nesplácených úvěrů, které přinášejí rostoucí řady nezaměstnaných lidí bez pravidelného příjmu.
Banky půjčují ochotněji Finanční domy ale úvěrovat potřebují a vše nasvědčuje tomu, že půjčují o něco ochotněji než v loňském roce. Polevují v přísnějším hodnocení příjmu při žádostech o úvěr, které zavedly kvůli obavám z rostoucího počtu nesplácených úvěrů.
Některé letos začaly zvyšovat limity na maximální výši hypotéky, kterou jsou klientům ochotny poskytnout. Stále ale zdaleka neúvěrují tak ochotně jako před krizí.
Například Raiffeisenbank v polovině ledna začala znovu půjčovat až na 90 procent hodnoty nemovitosti, zatímco vloni omezila poskytování úvěrů jen do výše 85 procent zástavy. Stoprocentní hypotéky ovšem stále neposkytuje. Šanci získat hypotéku mají tedy nyní i zájemci, které banky v průběhu loňského roku odmítaly. I díky klesajícím cenám bytů i domů se navíc lidem, kterým neklesl plat, rozšiřuje spektrum možných nemovitostí ke koupi.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.