« Zpět

Hypotéky zlevňují o stovky korun měsíčně

| 2. září 2008 - 10:37 | Zprávy | Hypotéky

Pád úroků na hypotékách pokračuje. Poté, co před týdnem zlevnily hypotéky v České spořitelně a před ní i v Komerční bance, se včera přidaly Hypoteční banka, ČSOB a mBank.

"Reagujeme na snížení sazeb ČNB a na mezibankovním trhu," potvrzuje Pavla Hávová, mluvčí Hypoteční banky. Ta snížila úroky u fixací na jeden až pět let o 0,3 procentního bodu na 5,29 procenta.

"Na měsíční splátce dvoumilionové hypotéky na dvacet let noví klienti ušetří 338 korun," říká Hávová. Stejně klesly úroky i v ČSOB, do jejíž skupiny Hypoteční banka patří. ČSOB navíc odpouští i poplatek za zpracování, u milionové hypotéky lidé ušetří osm tisíc korun. Benjamínek trhu mBank snížil úroky o 0,4 procenta. Konkurence tak znovu přitvrzuje. Nejvíc žádané hypotéky s pětiletou fixací začínají na trhu kolem pěti procent, ještě před měsícem to bylo o půl procenta víc. Většinou jde ale o minimální sazby, ty reálné jsou vyšší.
Hypotéky jsou stále dražší než před rokem. Další výrazné zlevnění se brzy nečeká. "Do této změny jsme už promítli prognózy o vývoji úroků na trhu," dodává Kristýna Havligerová z ČS. Na stagnaci sazeb sázejí i analytici. "Zlevnění hypoték je silnější než snížení sazeb ČNB. Banky do něj započetly i pokles sazeb ČNB do konce roku, který je navíc teď sporný," potvrzuje Karel Potměšil z firmy Cyrrus.

Hypotéky zlevňují o stokoruny

Vůbec nejnižší sazbu na trhu má v tuto chvíli banka BAWAG, která ode dneška snížila úroky na pětileté fixaci na 4,74 procenta, a měsíční splátka na milionovou hypotéku na dvacet let tak zlevnila na 6 484 korun. V tomto případě jde ale o úrok na půjčku jen do 70 procent hodnoty kupované nemovitosti. Většina ostatních bank inzeruje minimální úroky o 0,20 až 0,40 procenta vyšší. Jde ale o úroky na půjčky až do 85 procent hodnoty nemovitosti, které si lidé v bankách berou nejčastěji. Zájemci o získání hypotéky do 100 procent hodnoty zastavené nemovitosti musí ale počítat s úrokem ještě asi o čtvrt procenta vyšším. Hypotečním bankám ale stále častěji "lezou do zelí" stavební spořitelny. Modrá pyramida snížila od včerejška o 0,25 procentního bodu úrokovou sazbu u takzvaného hypoúvěru, což je obdoba bankovních hypoték, a nově ho nabízí za 4,59 procenta ročně. "Akční úrokové sazby se vztahují na žádosti o úvěr podané v období do 6. října," říká Hana Vaněčková, mluvčí Stavební spořitelny Modrá pyramida.

Získat hypotéku je těžší než vloni

Ceny bytů vyskočily koncem roku na maximum a prodávající je nejsou ochotní moc snižovat. Na tak vysokou hypotéku ale často zájemci nemají odpovídající příjem. Kvůli nižšímu zájmu v pololetí banky prodaly hypotéky za 60 miliard korun, což je o pětinu méně než loni.

Do poslední změny sazeb jsme promítli prognózy o dalším vývoji úroků na trhu. Tisková mluvčí České spořitelny Kristýna HAVLIGEROVA O kolik zlevňují měsíční splátky hypoték hypotéka 1, 8 miliónu korun měsíční splátka zlevnění Česká spořitelna 12 069 405 Hypoteční banka* 12 169 305 Komerční banka 11 869 503 Pozn.: Hypotéka na 20 let do 85 procent hodnoty nemovitosti. * U Hypoteční banky jde o splátku, která je stejná pro všechny klienty, u ČS a KB o splátku vycházející z nejnižší úrokové sazby.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.