« Zpět

Hypotéky zlevnily pod pět procent, lidé však o ně nestojí

| 22. července 2010 - 8:59 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční trh stále klesá a zatím ho neoživuje ani zlevňování hypoték. Sazby se podle Fincentrum Hypoindexu - ukazatele, který sleduje průměrné ceny hypoték na trhu, v červnu dostaly po téměř třech letech pod pět procent. Hypotečních úvěrů však banky udaly za první pololetí o 6,2 procenta méně než za stejné období loňského roku, kdy nejistota lidí ohledně jejich budoucích příjmů kvůli krizi vrcholila.

Po třech letech klesla průměrná úroková sazba hypoték pod pět procent, ale úvěrů nepřibývá. Banky přitom na hypotékách vydělávají více než před krizí, a kdyby chtěly, mohou sazby dále snižovat.

Je tedy vidět, že mezi lidmi stále přetrvává opatrnost. Nechtějí se tolik zadlužit, nebo si myslí, že ceny nemovitostí půjdou dále dolů, a s nákupem vyčkávají.
K velkému rozhýbávání trhu se zatím neodhodlaly ani banky, které na neochotu lidí brát si hypotéky samozřejmě doplácejí v nižších výnosech.
Jsou totiž také opatrné, a než by ještě podstatněji snížily úrokové sazby a přilákaly tak nové zájemce, raději drží vyšší marže. Více tak vydělávají a kryjí si riziko nesplácení poskytnutých úvěrů.
O hypotéku si můžete zažádat on-line zde
Přes oživování světové i české ekonomiky totiž stále nikdo nemůže zaručit, že se krize v nějaké podobě nevrátí.
Pokles sazeb je tak spíše než větším bojem o zákazníka výsledkem hlavně klesající ceny peněz, přes které banky hypotéky financují. Mohou si tak bez vlastní újmy na maržích dovolit půjčovat levněji.
„Kdyby hrál v poklesu sazeb významnější roli konkurenční boj, marže bank by byly výrazně nižší,“ upozorňuje analytik Fincetra Josef Rajdl. Jinak řečeno, v předkrizové době, kdy lidé nakupovali ve velkém a banky zapomínaly na riziko, byly sazby níže i kvůli tomu, že peněžní domy byly ochotny se více uskromnit na maržích. Nutil je k tomu větší boj o zákazníka, teď stále preferují menší riziko.
Banky s takovou interpretací obvykle nesouhlasí. „Úrokové prostředí na českém hypotečním trhu je velice konkurenční a boj o nové zákazníky je nedílnou součástí trhu,“ říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.
Marže bank jsou přes zlevňování vysoko. Nejlépe viditelné je to na takzvaných variabilních hypotékách, které jsou stále oblíbenější a významně přispěly k poklesu průměrné červnové sazby na trhu na 4,92 procenta. Pro klienty jsou totiž aktuálně nejlevnější a lidé jimi obvykle nahrazují podstatně dražší hypotéky s jednoletou fixací. Jdou tak do rizika, že se jim prakticky z měsíce na měsíc mohou zvýšit splátky.
Sazby variabilních hypoték se totiž řídí podle takzvané sazby Pribor, kterou určuje Česká národní banka. Ta udává, za kolik si peněžní domy půjčujímezi sebou. Banky k ní připočítají svou marži a výsledkem je sazba pro klienta, která se v závislosti na krocích ČNB může každý měsíc lišit.
Například UniCredit Bank, která patří k průkopníkům variabilní hypotéky na českém trhu, tak stávajícím klientům nabízí sazbu 3,73 procenta. Z ní tvoří jednoměsíční Pribor 1,01 procentního bodu a 2,72 procentního bodu představuje marže banky.
Refinancování opět jede, dozrály silné hypoteční ročníky
Hypoteční trh táhne spíše refinancování, tedy přechody klientů se „starými“ hypotékami k novým bankám kvůli nižším sazbám. „Refinancování se zase rozjelo. Vždy záleží na aktuální situaci na trhu, zda nějaká banka podstřeluje ceny,“ říká Radek Slavík, hypoteční makléř firmy Callido Finance. Na počátku letoška se přitom zdálo, že banky už nemají chuť si klienty přetahovat.
V létě podle Slavíka začaly dobíhat oblíbené tříleté fixace hypoték ze silného ročníku 2007, kdy byli lidé kromě předkrizového boomu navíc strašeni developery růstem DPH na byty od Nového roku 2008. To prodeje tehdy podpořilo, dnes to zase nabudilo bankovní přetahovanou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.