« Zpět

Hypotéky zlevnily o čtvrt procenta

| 23. dubna 2009 - 11:43 | Zprávy | Hypotéky

Banky se začínají přetahovat o bonitní klienty a nabízejí jim levnější úvěry na bydlení. Tak se dá částečně vysvětlit fakt, že úroky hypoték v březnu klesly o čtvrt procentního bodu, na 5,5 procenta, což byl druhý nejsilnější meziměsíční pokles v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.


Ten mapuje hypoteční trh na základě prodejů nejvýznamnějších bank od roku 2003. Větší meziměsíční pokles úroků zaznamenal pouze v červnu 2005, kdy sazby strmě klesaly až na historické minimum zhruba 3,6 procenta.

Banky se nyní snaží nalákat lidi na levnější hypotéky proto, že jaro bývá jedním z nejatraktivnějších období pro sjednávání úvěrů v celém roce. A jelikož se celý hypoteční byznys zmenšuje, kdo si zákazníky nezíská nyní, bude to ve zbytku roku těžce dohánět. Objem poskytnutých hypoték totiž podle neoficiálních čísel klesl v prvním čtvrtletí meziročně o třetinu, na 17,7 miliardy korun, a o podobný podíl se snížil i počet poskytnutých úvěrů. Oficiální čísla za celý trh má zveřejnit ministerstvo pro místní rozvoj dnes.

Bankám se však podobně jako developerům nechce kvůli nejistotám na finančním trhu oznamovat, že jdou s cenami hypoték dolů. Zákazníky se proto snaží nalákat na časově omezené slevy. Jako první se odhodlala dočasně snížit úroky Komerční banka, když nabídla úrokové sazby pro delší než roční fixace od 4,99 procenta.
Kdo si u ní do konce dubna zažádá o dvoumilionový úvěr na 30 let, má šanci dostat aktuálně nejnižší splátku ve výši 10 724 korun, což je zhruba o 1 800 Kč méně, než by musel platit v aktuálně „nejdražší“ Volksbank. „Sazba je ale garantovaná od pěti let výše,“ upozorňuje mluvčí Monika Klucová.
Slevu úroků nabízí do 12. května také Hypoteční banka a další finanční domy, které zprostředkovávají její hypotéky, jako například ČSOB.

V polovině dubna zvýhodnila věrné klienty také GE Money Bank, která těm, kteří u ní mají sjednané nejpoužívanější běžné účty, slevila oproti ostatním zákazníkům další čtvrtinu procenta.
„Banky se snaží přilákat klienty. Hodně lidí nyní refinancuje staré hypotéky a banky tyto lidi nechtějí ztrácet. Začaly se o ně prát,“ říká manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová.

Hypotéky zlevnily, banky si „kradou“ klienty

Ještě před rokem totiž banky starým klientům nabízely po skončení fixace i o více než procento vyšší úroky než novým žadatelům. Nyní takovou strategii volí daleko méně a právě to přispělo k tomu, že celkové úroky klesly.
Podle Krištofové však mělo na pokles vliv také to, že banky fakticky téměř přestaly poskytovat nejdražší půjčky – stoprocentní hypotéky – i když oficiálně je ještě nabízejí.
Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla oslabily úroky hlavně proto, že se trochu zlepšila situace na mezibankovním trhu. „Od loňského prosince do letošního února klesl ukazatel 3M PRIBOR o 1,5 procenta.“

Z tohoto pohledu je březnový pokles velmi slabý, protože rozdíl mezi sazbami na mezibankovním trhu a sazbami hypoindexu byl za březen výrazně vyšší než vminulosti. Podle něj tak na trhu další prostor pro pokles úroků je.

„Zvlášť pokud si uvědomíme, že banky nyní úvěrují prakticky jen prověřené klienty či úvěry zajišťují v hodnotě výrazně převyšující hodnotu úvěru,“ doplnil Rajdl. Na pokles sazeb pod pět procent si však podle něj lidé budou muset počkat delší dobu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.