« Zpět

Hypotéky už krizi překonaly

| 3. června 2011 - 10:15 | Zprávy | Hypotéky

Pořizování bydlení s pomocí hypotečního úvěru se po dvou letech stagnace letos opět dostává do kurzu. Banky za první čtyři měsíce letošního roku poskytly podle údajů ministerstva pro místní rozvoj téměř 20 tisíc úvěrů. Celkem si lidé půjčili více než 33 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem je to nárůst o více než polovinu. Za zvýšením zájmu o hypoteční úvěry stojí podle bank především výhodnější podmínky.

Banky díky slevám a "akcím" letos zřejmě poskytnou hypoteční úvěry až za 100 miliard korun.
ÚVĚRY NA BYDLENÍ

Pořizování bydlení s pomocí hypotečního úvěru se po dvou letech stagnace letos opět dostává do kurzu. Banky za první čtyři měsíce letošního roku poskytly podle údajů ministerstva pro místní rozvoj téměř 20 tisíc úvěrů. Celkem si lidé půjčili více než 33 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem je to nárůst o více než polovinu. Za zvýšením zájmu o hypoteční úvěry stojí podle bank především výhodnější podmínky.
"Na oživení trhu mají podíl rekordně nízké sazby," tvrdí mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík. Roli ovšem také hraje vyšší optimismus lidí s ohledem na oživování české ekonomiky. Češi slyší na "akce" Banky navíc lákají klienty i na nejrůznější slevy a "akce". S těmi se roztrhl pytel.
Například ČSOB nabízí sjednání hypotéky s odkladem čerpání až na dva roky.
Komerční banka zase při uzavření smlouvy do konce června neúčtuje poplatek za vyřízení půjčky na bydlení.
Pro pětileté fixace snižuje v akci poplatek do konce měsíce také Volksbank, slevu dostanou i klienti GE Money Bank. UniCredit Bank pak přichází s nižšími sazbami, pokud klient nepožaduje fixaci.
Česká spořitelna pak snížila již v dubnu poplatek za vedení úvěrového účtu. Kompletní výčet "akcí" všech bank najdete na webu Ekonom.cz.
Optimismem nešetří finanční ústavy ani při výhledu na celý letošní rok. Očekávají, že by se hypoteční trh mohl vrátit téměř na "předkrizovou" úroveň.
Například ČSOB odhaduje, že celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů u všech finančních domů letos bude atakovat hranici 100 miliard korun. Tuto metu trh v Česku překonal naposledy v roce 2008.
Rekordní rok 2007, kdy banky na bydlení půjčily více než 140 miliard, nicméně letos překonán téměř jistě nebude.
"Objem nových obchodů bývá na začátku roku vždy slabší, ale březnové a dubnové výsledky napovídají tomu, že „stovka“ je na konci roku reálná. Je to relativně zdravé číslo," pochvaluje si člen přestavenstva ČSOB Petr Hutla.
Výhody zůstávají Růstu zájmu o hypotéky nahrává i dobrá zpráva, která pro banky i zájemce o půjčku přišla v první polovině května.
Ministr financí Miroslav Kalousek ustoupil od svého návrhu v rámci reformy daní úplně zrušit daňové zvýhodnění hypoték. Takový krok by totiž toto financování znevýhodnil třeba oproti stavebnímu spoření.
Díky tomu bude možné i v příštích letech odečíst úroky z daňového základu.
Novinkou bude pouze snížení maximální odpočitatelné částky. Ta bude podle posledního návrhu ministerstva financí zřejmě u smluv uzavřených od roku 2012 činit 80 tisíc korun. Nyní je přitom limit téměř čtyřikrát vyšší.
Nové opatření se nicméně dotkne jen movitých lidí, kteří pořizují drahé nemovitosti za ceny v řádu desítek milionů korun. A těch je menšina.
"U čtyř z pěti hypoték se úroky pohybují mezi 40 až 50 tisíci korunami ročně. To jsou byty za tři miliony korun," upřesňuje ministr Miroslav Kalousek.
Od roku 2005 se z hypotečních úvěrů stal v Česku nejoblíbenější způsob, jak financovat vlastní bydlení.
Jen za posledních pět let stoupl jejich podíl na celkovém objemu úvěrů na bydlení z 60 na 83 procent.
Oproti hypotékám proto ztrácejí jak úvěry ze stavebního spoření, tak spotřebitelské půjčky na bydlení.
Celkový objem úvěrů na bydlení se přitom od roku 2005 zvýšil téměř trojnásobně z 280 miliard na více než 7
8 miliard korun.
Půjčuje se více Postupně se zvyšuje také průměrná výše hypotéky.
Zatímco se před deseti lety prostřednictvím hypotéky čerpaly jen zhruba milionové úvěry, nyní je to v průměru 1,67 milionu korun. Nejoblíbenější doba splatnosti je aktuálně mezi 25 a 30 lety.
Co se týče úrokových sazeb týče, volí pouze šestina lidé variabilní sazbu. Zbytek lidí při pořizování bydlení na hypotéku sazby nechává "fixovat", nejčastěji na tři nebo pět let. *

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.