« Zpět

Hypotéky: úroky vysoko, služby se ale zlepšují

| 20. února 2009 - 12:53 | Zprávy | Hypotéky

Má vůbec cenu brát si hypotéku v současné době? Kvůli krizi hrozí, že ceny nemovitostí klesnou a banky navíc kladou na své klienty stále větší požadavky. Kvůli vysokým sazbám na mezibankovním trhu jsou hypotéky nezvykle drahé. Kvůli propadu zájmu banky stále častěji "odpouští" poplatky...

Kvůli vysokým sazbám na mezibankovním trhu jsou hypotéky nezvykle drahé * Kvůli propadu zájmu banky stále častěji "odpouští" poplatky

Má vůbec cenu brát si hypotéku v současné době? Kvůli krizi hrozí, že ceny nemovitostí klesnou a banky navíc kladou na své klienty stále větší požadavky. Řada lidí si ale hypotéku bere právě teď. Staví si vlastní dům, o možnou ztrátu příjmu nemají obavy, případně si vyhlédli nemovitost za zajímavou cenu a nechtějí, aby je v nákupu někdo předběhl.

Výběr vhodné hypotéky je potřeba zvážit. Příklady dvoumilionové hypotéky ukazují, že klient může ušetřit až stovky tisíc korun. Zatímco podle nabídky Volksbank by na poplatcích a úrocích zaplatil 1,9 milionu korun, Komerční banka by vyšla o 644 tisíc levněji. Realita může být ale zcela jiná, Volksbank může nakonec klienta vyhodnotit jako bonitnějšího a nabídnout výhodnější sazbu. Naopak u Komerční banky nemusí být vůbec snadné na výhodnou sazbu dosáhnout.
Zdá se tak, že nejlepším řešením, zvláště pokud jde o stovky tisíc potenciálně ušetřených korun, je obejít co nejvíce bank.
To usnadňuje internet. Nově se na globální síti usazuje i jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů úvěrů na bydlení – Hypoteční banka. Na serveru hypotekanawebu. cz stačí sepsat údaje o sobě a banka se ozve s předschválenou smlouvou. Do banky je tak třeba vážit cestu jen kvůli definitivnímu podepsání smlouvy.
To ale bankám v boji o klienta nemusí stačit. Stále důrazněji na ně dopadá pokles zájmu o hypotéky. Ústavy nechtějí ale riskovat s nižší úrokovou sazbou, která klienty láká. Jde přitom jenom o "vábničku", protože úroky platí jen po dobu fixace. Během příštích dvaceti let se mohou několikrát změnit nahoru i dolů. A nikdo nedokáže říct jak. Měsíční splátky se tak mohou měnit i o tisícikoruny. "Kdo potřebuje opravdu bydlet, nějaké to procento úroku neřeší," myslí si ale finanční poradce Roman Scherks ze společnosti Partners.
V tom, kam sazby půjdou, nemají jasno ani samotné banky. Některé zvýhodňují fixaci na jeden rok a naznačují tak, že úroky mohou ještě růst. Jiné naopak lákají na pětiletou fixaci. "Bylo by potřeba několik křišťálových koulí na to, abychom věděli, jak to bude," říká Scherks. Rada pro klienty tak neexistuje. Snad jen "jít s davem" a ten chce delší fixace.
Banky se tak snaží hrát spíš na jinou notu, než jsou úroky. Své produkty se pokouší udělat zajímavější jinak. Banka LBBW nabízí klientům i to, že jim umožní z hypotéky splatit spotřebitelské úvěry.
mBank zase nabízí bilanční mechanismus, díky kterému je možné si proti dluhu započíst zůstatek na běžném účtě. Úroky se pak platí pouze z rozdílu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.