« Zpět

Hypotéky stále zlevňují, blíží se k roku 2006

| 22. září 2011 - 9:05 | Zprávy | Hypotéky

PRAHA Kdo doteď váhal s pořízením vlastního bydlení na hypotéku, dobře udělal. Úroky u hypoték totiž neustále klesají a v současnosti se blíží svým historickým minimům, kterých dosahovaly v letech 2005 a 2006, kdy byly úvěry na bydlení nejlevnější. Vyplývá to ze včera zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. 

Kdo doteď váhal s pořízením vlastního bydlení na hypotéku, dobře udělal. Úroky u hypoték totiž neustále klesají a v současnosti se blíží svým historickým minimům, kterých dosahovaly v letech 2005 a 2006, kdy byly úvěry na bydlení nejlevnější. Vyplývá to ze včera zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Atraktivita nových půjček se odrazila i v jejich srpnovém nárůstu.
Objem nově poskytnutých hypoték v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 1,3 miliardy korun na téměř 9,9 miliardy korun. Vyjádřeno počty uzavřených transakcí, sjednali si v srpnu lidé 5 891 hypoték, přičemž v červenci to bylo jen 5 087. Ještě zajímavější srovnání nabízí pohled o dvanáct měsíců zpátky, kdy si lidé v srpnu vzali o více než 1 800 hypoték méně.
Letošní rok, jak se z prozatímních měsíčních reportů Hypoindexu zdá, bude pro hypoteční banky výrazně lepší než loňský. Od letošního ledna do srpna si lidé vzali celkem více než 44 tisíc hypoték, což naznačuje, že už při započítání zářijových čísel by mohl celkový počet hypoték za letošních devět měsíců pokořit sumu za celý loňský rok. Dle údajů ministerstva pro místní rozvoj toto číslo loni dosáhlo 50 775.
Úroky stejné jako v létě 2006
Průměrná úroková sazba hypoték bez ohledu na dobu fixace klesla v srpnu pět setin procentního bodu na 4,09 procenta.
Pokles úrokových sazeb u hypoték táhl dolů především pokles úročení úvěrů s pětiletou fixací. Ze 4,17 procenta klesla průměrná sazba u této fixace na 4,13 procenta. Podle analytika Josefa Rajdla z Fincentra je to jen zlomek procenta od historického minima pětiletých fixací z října 2005.
Počet uzavřených hypotečních úvěrů s pětiletou fixací v srpnu činil 2 516 a s tříletou fixací 2 514.
Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby.
Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.
Přestože počet hypoték po celý letošní rok roste, stavebnictví jako obor je oproti loňsku v hlubokém útlumu. Podle posledních červencových čísel Českého statistického úřadu se stavebnictví meziročně propadlo o 11,1 procenta a počet nově zahájených staveb bytů poklesl o 6,2 procenta na 2 290 jednotek.
Počet dokončených bytů naopak meziročně vzrostl o 3,4 procenta na 1912. Naději naopak stavebnímu sektoru může dát údaj hovořící o množství vydaných stavebních povolení, který stoupl o více než pět procent.
Stavebníci očekávali, že jim více zakázek přinese především chystané zvýšení DPH na stavební práce, které v příštím roce stoupne z deseti na 14 procent.
Prozatím k nárůstu nedošlo. Největší vliv na stavební sektor má však výrazné omezení silničních stavebních prací. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše oživí stavební segment až v době, kdy stát začne opět investovat do silniční infrastruktury.

***

Úrokové sazby hypoték (Hypoindex)

V srpnu 2011 banky uzavřely 5 891 smluv na hypotéky. To je o více než 1 800 více než před rokem

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.