« Zpět

Hypotéky spadly o třetinu

| 21. května 2009 - 11:41 | Zprávy | Hypotéky

Třetinový propad letos postihl také bytovou výstavbu. Úroky zřejmě klesat nebudou. Český realitní trh čelí rekordním propadům, které v novodobé historii nikdo nepamatuje. Objem poskytnutých hypoték letos zatím klesl o třetinu. Stejnou měrou se propadla i bytová výstavba, tedy počet nově zahájených staveb.

Třetinový propad letos postihl také bytovou výstavbu. Úroky zřejmě klesat nebudou

Český realitní trh čelí rekordním propadům, které v novodobé historii nikdo nepamatuje. Objem poskytnutých hypoték letos zatím klesl o třetinu. Stejnou měrou se propadla i bytová výstavba, tedy počet nově zahájených staveb. Vyplývá to ze včerejších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a serveru Hypoindex.cz.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex české banky poskytly v dubnu 4443 hypoték za 7,55 miliardy korun, což znamená meziroční propad o 31,2 procenta. Pokračuje tak strmý pád z prvního čtvrtletí, kdy se objem hypoték snížil dokonce o 33,1 procenta.
Přes tento negativní vývoj ale nelze očekávat, že by banky tento problém řešily výrazným zlevněním hypoték. „Na trhu v současnosti nebude síla k rychlému poklesu úrokových sazeb. Velké banky nemají důvod situaci měnit a pro menší banky je zase riziko nesplácení vzhledem k počtu hypotečních úvěrů velmi nebezpečné. Nové úvěrové obchody pro ně nejsou tak lákavé,“ uvedl Josef Raidl, analytik společnosti Fincentrum.

Srovnatelným tempem jako hypotéky padá letos také bytová výstavba. Podle informací ČSÚ se počet zahájených staveb bytových domů v prvním čtvrtletí letošního roku snížil o 30,7 procenta.
O více než třetinu se přitom snížila také celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek, a to na 35,2 miliardy korun. „Pokles objemu zakázek je naprosto alarmující,“ komentoval výsledky Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. A co více, to nejhorší Česko teprve čeká. Ve druhém čtvrtletí bude podle něj propad ještě výraznější.

Optimismus ohledně dalšího vývoje tak nyní sdílí jen málokdo. „Návrat bytové výstavby k boomu, a tedy i rozjezd většího počtu nových bytů, se nedá v nejbližší době očekávat. Může přijít až v okamžiku oživení ekonomiky a návratu důvěry v ni,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB. O něco větším optimistou je ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. „Ke konci letošního roku by mohlo dojít již ke stabilizaci bytové výstavby, a v příštím roce by tak čísla mohla být zase kladná,“ uvedl Vondruška. V takovém případě by se mohla obrátit i klesající křivka hypotečních úvěrů. V letošním roce považují ekonomové za úspěch, pokud objem poskytnutých hypoték bude atakovat stomiliardovou hranici. To je ale velmi optimistický cíl. Za předpokladu, že banky budou poskytovat hypotéky ve stejných objemech jako na počátku letošního roku, se konečný „účet“ přiblíží jen 80miliardové hranici.
Na rozdíl od hypotečních bank se ale v současné době daří stavebním spořitelnám. Například Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) dosáhla v měsíci dubnu svého největšího úvěrového rekordu. „Během tohoto měsíce jsme v rámci řádných a překlenovacích úvěrů poskytli půjčky na bydlení v objemu 3,6 miliardy korun. A to se nám dosud ještě nikdy nepodařilo,“ uvedl Manfred Koller, místopředseda představenstva ČMSS.

V letošním roce se prudce meziročně propadá objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Se stejnou intenzitou padá i výstavba bytových domů, zejména počty nově zahájených staveb. V dubnu poskytly banky lidem hypotéky za 7,55 miliardy korun, což znamená meziroční propad o 31,2 procenta. Počet zahájených staveb bytových domů se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 30,7 procenta.

To nejhorší Česko teprve čeká. Ve druhém čtvrtletí bude propad stavebnictví ještě výraznější.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.