« Zpět

Hypotéky od Wüstenrotu za téměř 2 miliardy korun

| 23. ledna 2006 - 13:05 | Zprávy | Hypotéky

Rok 2005 byl pro Wüstenrot hypoteční banku a.s. (WHB) teprve druhým úplným obchodním rokem. Poprvé tedy může srovnávat své výsledky s předcházejícím rokem, a to úspěšně. Počet poskytnutých hypotečních úvěrů se meziročně zvýšil o 8 %, jejich objem vzrostl však o více než 25 %.

Flexibilní hypotéka na libovolné účely/Hyporevit na financování oprav panelových bytových domů
Obchodní výsledky 2005

K nárůstu hypotečních obchodů značně přispěla skutečnost, že se Wüstenrot hypoteční banka začala vedle své tradiční klientely a vedle svých tradičních produktů, tedy úvěrů na bydlení pro fyzické osoby, zaměřovat na další segmenty trhu v oblasti hypotečního úvěrování. Na jedné straně umožnila fyzickým osobám financovat hypotečním úvěrem např. pořízení družstevního bytu nebo vybavení domácnosti, na straně druhé uvedla na trh hypoteční úvěr pro právnické osoby. Jedná se o specializovaný úvěr HYPOREVIT určený bytovým družstvům především na revitalizace a modernizace panelových bytových domů. Do konce roku 2005 bylo poskytnuto 22 těchto úvěrů v celkovém objemu 100 milionů Kč. Na celkovém objemu poskytnutých hypoték se tak HYPOREVIT podílel z více než 10 procent.
Hypoteční zástavní listy
Kromě hypotečních úvěrů nabízí hypoteční banka také hypoteční zástavní listy (HZL), které slouží k refinancování hypotečních úvěrů. V uplynulém roce banka vydala jednu emisi ve dvou tranších v celkové hodnotě 800 milionů Kč. Obě tranše byly okamžitě upsány v celé výši šesti institucionálními investory. To dokazuje, že banka je na trhu vnímána jako solidní, hodnověrný a perspektivní emitent HZL. Celkový objem veškerých emisí HZL emitovaných bankou k dnešnímu dni představuje částku 1,1 miliardy korun.
Charakteristika emise vydané v roce 2005:
Označení emise: HZL WHB 4,55% / 2010
ISIN emise: CZ0002000508
Celkový schválený objem: Kč 1 000 000 000
Dosud emitováno: Kč 800 000 000
Kupon: 4,55% p.a.
Datum emise: 11.5.2005
Datum splatnosti: 11.5.2010
Hospodářský výsledek
Rychlý růst obchodů, zejména objemu poskytovaných a čerpaných úvěrů, se odráží i v nárůstu aktiv banky. Jejich objem ke konci roku 2005 činil 1,85 miliardy korun, což je téměř dvakrát více než ke konci roku 2004. Pozitivní vývoj obchodů, výnosů a nákladů, ale i klasifikovaných úvěrů se odrazil i v podstatném snížení ztráty, která se proti 19,9 milionům Kč v roce 2004 snížila na cca 15,4 miliony v roce 2005 (neauditovaný údaj). To vytváří příznivé podmínky i pro další vývoj.
Novinky a nabídka v roce 2006
100% HYPOTÉKA PRO MLADÉ
Do roku 2006 vstoupila Wüstenrot hypoteční banka se dvěma novinkami. Již v prosinci uvedla na trh 100 % hypotéku, která umožňuje financovat plnou kupní cenu nemovitosti pouze z úvěru. "100% hypotéka" je určena pro mladé do 36 let a slouží na pořízení vlastního bydlení - na koupi rodinného domku nebo bytu. Nejdelší doba její splatnosti je 20 let.
FLEXIBILNÍ HYPOTÉKA NA LIBOVOLNÉ ÚČELY
Od ledna nabízí Flexibilní hypotéku. Jedná se o hypotéku, kdy žadatel neuvádí účel použití úvěru. Peníze banka převede klientovi na jím uvedený účet a ten je může použít dle svých potřeb. U Flexibilní hypotéky byla snížena minimální výše úvěru na 150 tisíc korun, maximální splatnost je až 15 let a garantovaná úroková sazba při pětileté fixaci činí 7,5 % ročně. Maximální výše je omezena 60 % zástavní hodnoty nemovitosti sloužící k zajištění úvěru.
PŘÍSLIB ÚVĚRU
Pro jarní měsíce připravuje banka vystavování úvěrových příslibů pod názvem "Úvěrový certifikát". V podstatě se bude jednat o potvrzení, vydané na základě zhodnocení bonity příjmů klienta, na jak vysokou hypotéku se svými příjmy je potenciální žadatel o úvěr schopen dosáhnout. Tento certifikát bude mít časově omezenou platnost. Pokud v době jeho platnosti klient podá žádost o úvěr, již své příjmy nebude muset dokládat.
Zavedením výše uvedených hypotečních produktů ucelila Wüstenrot hypoteční banka svou nabídku. Velkou výhodou hypotečních úvěrů WHB je skutečnost, že jsou poskytovány za garantovanou jednotnou úrokovou sazbu. Pro klienti banky toto představuje jistotu, protože od samého počátku vyjednávání úvěru znají výši úrokové sazby.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.