« Zpět

Hypotéky nejdražší za posledních pět let

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Hypotéky

Hypotéky podražily na nejvyšší úroveň za posledních pět let. Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypotečních úvěrů v srpnu vzrostla na 5,82 procenta, což byla nejvyšší hodnota od ledna 2003.

Vyplynulo to z ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Například velmi často využívané hypotéky s fixací na pět let se prodávaly v průměru s úrokem 5,7 procenta.

Průměrné úrokové sazby hypoték s fixací na rok v srpnu překonaly magickou šestiprocentní hranici. U hypoték v objemu milión korun splatných za 20 let lidé v průměru měsíčně platili již splátku 7063 korun. Ještě v červenci byla měsíční splátka o 110 korun nižší. Banky začaly v srpnu v reakci na vývoj na mezibankovním trhu oznamovat poklesy nejnižších úrokových sazeb hypoték, ale prodávané hypotéky v průměru naopak zrychlily zdražování.

Průměrná úroková sazba všech nových hypoték v porovnání s červencem narostla o 0,19 procentního bodu. Ještě v červenci byl meziměsíční růst na celém trhu jen desetina procentního bodu. Zdražení hypoték postihne nejen nové klienty, ale i ty, u nichž se mění fixace pevné sazby. Tito klienti mají pouze možnost v tomto období přejít k jiné, výhodnější bance.

Nejen méně výhodné, ale i hůře dostupné

Zdražení hypoték se projevilo v poklesu počtu nových hypotečních úvěrů. V porovnání s červencovými statistikami se počet nově sjednaných hypoték v srpnu snížil z 6725 na 5298, tedy o 22 procent.

Celkový objem hypotečních úvěrů klesl o 2,6 miliardy na 9,55 miliardy korun. Průměrná částka úvěru v srpnu činila 1,8 miliónu korun.

Hypotéky jsou nyní nejen méně výhodné, ale podle odborníků také hůře dostupné, protože banky zpřísnily podmínky pro poskytování hypoték. Pro stejně objemný úvěr jako loni již banky například požadují vyšší příjmy než před rokem.

Fincentrum Hypoindex je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby.

Data poskytly Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.