« Zpět

Hypotéky nejdražší za pět let

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy | Hypotéky

Americká hypoteční krize se naplno promítla i do českých hypoték. Banky jsou při jejich vydávání velmi obezřetné a kvůli vysokým úrokům, za nimiž stojí inflace roztočená hlavně drahými palivy, hypotéky rekordně podražily.

Úrokové sazby se v srpnu přiblížily šesti procentům, banky jsou kvůli krizi opatrnější v půjčování

Praha -

Vyplývá to alespoň z dnes zveřejněného Fincentrum Hypoindexu, který od ledna roku 2003 mapuje průměrné úrokové sazby, za něž největší tuzemské bankovní domy půjčují peníze na bydlení.

Žadatel musí mít letos větší příjem Z údajů Hypoindexu vyplývá, že průměrné úrokové sazby na hypotéky v srpnu dosáhly 5,82 procenta. To je nejvíce v historii indexu a o 1,15 procenta více než před rokem.

Vyjádřeno penězi - zájemce o milionovou půjčku na bydlení zaplatil v srpnu měsíčně na splátkách o pětistovku více než před rokem. U dvoumilionové půjčky už činil rozdíl více než tisícovku.

Na přelomu srpna a září však největší banky sazby mírně snížily, takže index už svůj srpnový rekord patrně nepřekoná. Avšak podmínky, které dostali žadatelé o hypotéku před rokem, se tak rychle nevrátí.

„Banky jsou teď obezřetnější v tom, komu peníze půjčují. Důkladněji sledují bonitu žadatelů, zpřísnily podmínky pro přidělení stoprocentní hypotéky a některé omezily spolupráci se externími prodejci,“ vyjmenovává šéf serveru investujeme. cz Petr Zámečník, jenž trh detailně sleduje. Tuzemské banky jsou sice v dobré finanční kondici, ale při poskytování úvěrů se musely přizpůsobit svým mateřským firmám.
Ty se více či méně spálily u amerických hypoték a do půjčování se jim příliš nechce.

Není divu. Například holandská KBC, která ovládá ČSOB, riskuje pondělním pádem investiční banky Lehman Brothers ztrátu až 250 milionů eur (zhruba šest miliard korun). Ty má vázané ve vzájemných obchodech s padlou bankou.

To, že se zpřísnily podmínky pro vydávání hypoték, sice české banky přiznávají velmi neochotně, ale podle prodejců realit je to fakt. „Plošně se změnily takzvané koeficienty bezpečnosti, které vypočítají částku, jež musí klientovi zbýt na život po zaplacení hypoteční splátky a všech ostatních závazků,“ vysvětluje Jiří Haládek, hypoteční makléř z firmy Hyposervis.

Žadatelé tedy musí mít vyšší příjem, aby dosáhli na úvěr. „Banky to nijak neprezentují, je to skryté,“ dodává Haládek, podle něhož se objevují klienti, kteří by ještě před rokem bankovním sítem prošli, ale letos už neuspěli.

Zpřísnění se dotklo hlavně hypoték, které lidé čerpají na sto procent ceny nemovitosti. To připouštějí i některé bankovní ústavy. „U nich sledujeme finanční situaci klienta bedlivěji, ale nijak jsme hodnocení bonity neupravovali,“ říká za Českou spořitelnu Kristýna Havligerová. Komerční banka tvrdí, že žádné podmínky nezpřísnila. Banky se obecně odkazují na detailní posuzování každé žádosti zvlášť, čímž samozřejmě mohou eliminovat řadu „nepohodlných“ žadatelů.

Vývoj úroků na českém trhu ukazuje, že společně s podražujícími hypotékami zažívají renesanci termínované vklady. Například ING, mBanka či Bawag úročí peníze více než třemi procenty ročně.

***

* Kdo má smůlu

Podle realitních makléřů banky zpřísnily podmínky prakticky pro všechny žadatele o hypotéku. Když chtějí dnes dosáhnout na stejně vysoký úvěr jako před rokem, musí doložit vyšší příjmy. Zvýšily se totiž takzvané koeficienty bezpečnosti, které určují, kolik dlužníkům musí po zaplacení všech měsíčních splátek zbýt. Hůře jsou na tom také mladší lidé s kratší „historií“ zaměstnání a žadatelé s nižším vzděláním. Banky plošné zpřísnění odmítají, přiznávají jen obezřetnost u stoprocentních hypoték, kdy zájemce nemá vlastní peníze.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.