« Zpět

Hypotéky na hraně

| 1. dubna 2010 - 10:17 | Zprávy | Hypotéky

Nepříjemně měkké dno, do něhož se v loňském roce zprudka zabořil český rezidenční trh a spolu s ním i ten hypoteční, pomalu začíná tvrdnout a dá se od něj konečně odrazit zpátky nahoru. Jenže nejistota kupujících z dalšího vývoje a s ní související opatrnost zbavovat se hotovosti či přijímat dlouhodobé závazky v podobě úvěrů na bydlení se na něm značně podepsaly.

FINANČNÍ SLUŽBY
Propad hypotečního trhu zasáhl i makléře. Jejich obchody klesly o třicet procent.

Loni tuzemské banky půjčily lidem na byty nebo domy o čtyřicet procent méně než o rok dříve. Jen za první dva měsíce letošního roku poskytly 5385 úvěrů za 8,88 miliardy korun, což je meziročně znovu pokles o zhruba pět set půjček a 1,3 miliardy.
Hypotéku si můžete vybrat zde
"Už i banky zpozorovaly, že jde do tuhého, a konečně začaly s výraznějším snižováním úrokových sazeb a částečným uvolňováním podmínek poskytování hypoték. Ale ani zbraně tohoto kalibru nezabraly," komentoval stav na trhu vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.
Někdo nás chce zdiskreditovat Své oběti, i když třeba jen nakrátko, má tato situace i mezi hypotečními makléři. Jak vyplývá z informací, které má týdeník Ekonom k dispozici ze dvou nezávislých zdrojů, velké problémy se nevyhnuly Hyposervisu – druhému nejstaršímu brokerovi sdruženému v Asociaci hypotečních makléřů. Jeho vstup do nového roku nebyl zrovna idylický.
"Firma dluží na nájemném, odešlo z ní několik zaměstnanců, protože se zpožďovaly výplaty," shodly se na informacích nezávislé zdroje.
Týdeník Ekonom požádal o stanovisko šéfa a zakladatele Hyposervisu Milana Ročka a ten problémy připustil.
"Vychází mi z toho ale jediné. Pravděpodobně je kdosi na mne nebo na Hyposervis naštvaný a chce firmu prostřednictvím médií úmyslně poškodit nebo zdiskreditovat," reagoval na dotazy Ekonomu.
Nakonec ale Roček popsal vývoj událostí ve firmě: říjen a leden byly na hypotečním trhu nejhorší měsíce za posledních pět let. A promítlo se to i v jeho společnosti.
"V únoru jsem stál před rozhodnutím, jak se vyrovnat s tím, že krátkodobě vypadlo cash-flow, i když nebyl důvod k panice, že bychom museli zavírat firmu, dělat nestandardní kroky. Potřebovali jsme ale upravit byznys, aby vše fungovalo," vysvětluje.
Tehdy podle svých slov předstoupil před zaměstnance s tím, že situace není dobrá a aby mohla firma fungovat i do budoucna, navrhl, že si za leden nevyplatí mzdy, čímž by se zalepila díra v cash-flow, která se jinak ještě prohloubí.
Kdo souhlasil, měl se za čas vrátit k němu do kanceláře. Přišlo jich jen pár. "I proto je ve firmě teď tolik lidí, kolik je," konstatuje Roček.
V současné době pracuje v Hyposervisu šestnáct makléřů, ještě v listopadu roku 2008 jich bylo dvaačtyřicet. Své platy prý nakonec zaměstnanci dostali.
"I když část o tři dny později, část o čtrnáct dní později," přiznává ředitel.
Co se týká problémů s placením nájemného, i to se prý v současné době řeší. "V našem vztahu s pronajímatelem hledáme kompromisní řešení," potvrzuje nejasně Roček. Podle informací Ekonomu byl ale vytvořen splátkový kalendář. Hyposervis si přitom pronajímá prostory v jedné z nejdražších ulic Prahy Na Příkopě. Roček ale tvrdí, že je nájem srovnatelný s jinými místy.
Mluvíme jen hromadně Když se Ekonom dotazoval ostatních hypotečních brokerů na stav v jejich firmě – tedy zda také museli kvůli situaci na trhu propouštět či se jim zhoršily výsledky –, na dotazy nereagovali. Pouze vzkázali, že "se dohodli na asociaci, že odpoví za asociaci, nikoliv za jednotlivé firmy". Důvod k tomuto kroku ale nijak nevysvětlili.
"Členové zprostředkovali loni hypotéky v celkovém objemu 13,5 miliardy korun, což znamená meziroční propad o třicet procent," omezila své vyjádření manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová. Jedním dechem ale dodala, že proti celému trhu je to dobrý výsledek.
Na trhu však fungují až stovky zprostředkovatelů hypotečních úvěrů. Jak Ekonomu prozradil jiný zdroj, bez potíží není ani makléř CleverCZ, který údajně také nezaplatil některé své faktury. Vyjádření Cleveru se ale nepodařilo sehnat, mobil ve firmě do uzávěrky tohoto vydání nikdo nezvedl, případně se ozýval tón "obsazeno".
Člověk, který společnost spoluzakládal a šéfoval jí, v ní navíc už od ledna nepracuje.
Milan Roček z Hyposervisu dodává: "Určitě nemáme na růžích ustláno, nebudu tvrdit, že vše běží, jak má, ale to se asi týká každého, kdo se hypotékám věnuje."
Na druhé straně však věří, že krach firmě nehrozí. "Máme zajištěny dlouhodobé zakázky na tři až pět let dopředu a jednání o dalších pokračují. Už loni jsme rozšířili svou činnost i do jiných oblastí, například pojišťovnictví a specializované poradenství v developerských projektech, a navíc vytipováváme vhodné investory, kteří by se mohli stát partnery a dalšími akcionáři firmy," uzavírá Roček.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.