« Zpět

Hypotéky ještě o něco zlevnily

| 23. prosince 2011 - 12:01 | Zprávy | Hypotéky

Situace na trhu hypoték je ideální pro nové zájemce a ty, u nichž končí období fixace pevné sazby. Úrokové sazby hypoték nově uzavřených v listopadu totiž proti říjnu opět klesly, a to z průměrných 3,76 na 3,65 procenta ročně. Vyplývá to z aktuálního Fincentrum Hypoindexu. Hypotéky jsou už takřka za hubičku. 

Situace na trhu hypoték je ideální pro nové zájemce a ty, u nichž končí období fixace pevné sazby. Úrokové sazby hypoték nově uzavřených v listopadu totiž proti říjnu opět klesly, a to z průměrných 3,76 na 3,65 procenta ročně. Vyplývá to z aktuálního Fincentrum Hypoindexu.
Hypotéky jsou už takřka za hubičku. Například měsíční splátka průměrné miliónové hypotéky na dvacet let s fixací sazby na pět let už vychází na necelých 5900 korun.
Na dosah je tak rekord z července roku 2005, kdy průměrné úrokové sazby činily 3,62 procenta. Odborníci z Fincentra ale soudí, že už ale nemusí být dosažen a že úroky již klesly na své dno.
„Některé banky v prosinci již sazby zvýšily a jiné avizovaly udržení jen do konce roku,“ upozornil Josef Rajdl.
V listopadu bylo poskytnuto 6721 hypoték za 11,6 miliardy korun a většího objemu bylo letos dosaženo jen v červnu. Největší zájem byl o hypotéky s pětiletou fixací (průměrný úrok 3,61 %, což je nové historické minimum) a na tři roky (3,82 %) – celkem jich bylo poskytnuto za deset miliard. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám se vyplatí fixovat hypotéku na co nejdelší dobu.
Průměrná výše nové hypotéky činila v listopadu 1,7 miliónu korun. Velký zájem o hypotéky v listopadu nasvědčuje i tomu, že lidé chtějí stihnout koupě nových bytů ještě před lednovým zvýšením DPH z 10 na 14 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.