« Zpět

Hypotéky dál zdražují, od pondělí zvyšuje sazby Komerční banka

| 16. prosince 2011 - 11:38 | Zprávy | Hypotéky

PRAHA Evropská dluhová krize, která vypukla kvůli předluženým zemím jižního křídla eurozóny, se začíná projevovat i v Česku. 
Banky kvůli nervozitě na mezibankovním trhu a v obavách před vývojem ekonomiky v příštích měsících začaly zdražovat hypotéky. 

PRAHA Evropská dluhová krize, která vypukla kvůli předluženým zemím jižního křídla eurozóny, se začíná projevovat i v Česku. Banky kvůli nervozitě na mezibankovním trhu a v obavách před vývojem ekonomiky v příštích měsících začaly zdražovat hypotéky. Od počátku prosince to udělala Hypoteční banka, ČSOB a UniCredit Bank, od příštího pondělí zdraží také Komerční banka (KB).
„Na základě vývoje sazeb na mezibankovním trhu jsme se rozhodli upravit výši úrokových sazeb hypoték,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.
Banka zdraží o tři desetiny procentního bodu hypotéky s neměnnými úroky na jeden až čtyři roky, o 0,3 procenta pak fixaci pětiletou.
Například pětiletá fixace s nejnižším možným úrokem, který lze získat, pokud si klient vezme hypotéku na více než čtyři miliony, je klientem KB a má ještě dostatek vlastních prostředků, nově začne od 3,69 procenta.
Na první pohled nejde o vysoký růst úroků, na druhou stranu je to změna na trhu, který od srpna roku 2009 téměř jenom zlevňoval.
Podle údajů společnosti Fincentrum, která z průměrných sazeb na trhu sestavuje každý měsíc takzvaný Hypoindex, byly ještě v říjnu hypotéky rekordně levné. Například půjčky s pětiletou fixací se v průměru nabízely za 3,77 procenta. To je nejníže v historii novodobého českého bankovnictví. Fincentrum zpracovává index s měsíčním zpožděním a příští týden vydá údaje za listopad. Je možné, že za tento měsíc ještě dojde k posunutí hranice směrem dolů, v prosinci už se ale trh otočil.
Z velké trojky se zatím ke zdražování nepřidala jen Česká spořitelna. „V současné době zvýšení sazeb nepřipravujeme,“ potvrdila její mluvčí Helena Matuszná.
Je pravděpodobné, že pokud se situace v eurozóně dále zhorší a naroste tak vnímání rizika i českými bankéři, budou se rozdíly mezi jednotlivými peněžními domy zvyšovat. Na trhu se například hovoří o tom, že spořitelna může využít jako levný zdroj peněz vklady uložené na anonymních vkladních knížkách. Jde asi o 2,5 miliardy korun. Banka to však odmítá s tím, že si je lidé mohou přijít kdykoli vybrat. Čas mají do konce roku 2012.

Úroky u hypoték (v %)
01/09 - 5,74
10/11 - 3,77

Pramen: Fincentrum Hypoindex.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.