« Zpět

Hypotéku spíš odložte na později

| 18. února 2009 - 13:55 | Zprávy | Hypotéky

Zeptáte-li se hypotečních makléřů, zda si teď brát hypotéku, prakticky všichni odpovídají jako přes kopírák: Pokud nutně potřebujete řešit bydlení, pak ano. Ostatní, které současné bydlení nijak netrápí, například platí slušný nájem, nechť svůj záměr odloží.

Hlavně ve velkých městech se čeká, že ceny bytů půjdou ještě dolů, a také není vyloučeno, že dojde k mírnému snížení úroků.

Minulý týden třeba Komerční banka zlevnila hypotéky do 85 procent hodnoty kupované nemovitosti u fixací delších než jeden rok z 5,19 na 4,99 procenta. Hypoteční banka zase do poloviny března nabízí u 5letých a delších fixací pro úvěry do 85 procent hodnoty nemovitosti zpracování zdarma, což je úspora tisíců korun.
"Současná nabídka hypoték pro lidi, kteří nutně musí řešit bydlení, není vůbec špatná," říká například Libor Ostatek, ředitel poradenské společnosti Golem finance. Mladším lidem, kteří řeší otázku bydlení, může rozhodování usnadnit i letos obnovený státní příspěvek na hypotéky. Žadatelům do 36 let, kteří si koupí minimálně dva roky starou nemovitost, se tím úrok sníží o jedno procento.
Naopak makléři varují před hypotékami na investice. "Na spekulativní nákupy bytů na pronájem by teď měli lidé zapomenout. Ceny nájmů jdou dolů a je jen otázka času, kdy se těchto bytů začnou lidé zbavovat," říká Roman Scherks z Partners.
Každý, kdo přemýšlí o hypotéce, by si ale měl více než v minulosti položit otázku, zda jeho rodinný rozpočet stojí na pevných základech a nehrozí mu ztráta zaměstnání. "Měl by zvážit, zda má slušnou jistotu pracovního uplatnění, finanční rezervu ve výši půlročního příjmu a zda ho v budoucnu neohrozí některé delší předvídatelné výpadky příjmu, jako například mateřská dovolená," říká Jan Lener z Broker Consulting.
Zájemci o hypotéku by si teď měli rezervovat více času na výběr banky. Mohou tím hodně ušetřit. Nabídka úroků v jednotlivých ústavech se hodně liší.
Nejlevnější úrok na jednoletých fixacích - 4,36 procenta, na hypotékách do 70 procent hodnoty nemovitosti nabízí nyní UniCredit Bank, v mBank je to podle makléřů za 7,06 procenta. U běžnějších tří a pětiletých fixací jsou nejvýhodnější úroky opět v UniCredit Bank - 4,79 procenta. Výhodný úrok ale teď nabízejí i některé velké banky. Kromě zmíněné Komerční banky je to třeba i Česká spořitelna, která tříleté a pětileté fixace poskytuje od 5,19 procenta. Nízký úrok, od 5,15 na pětileté fixaci, nabízí i banka LBBW. Naopak úroky ve Volksbank a mBank jsou nad hranicí šesti procent.
Kardinální otázkou, kterou zájemci o hypotéku řeší, je, na jak dlouho si mají dohodnout pevný úrok. Při volbě kratší fixace hrají roli klientovy možnosti úvěr předčasně splatit a také možnost přejít s hypotékou za výhodnější nabídkou ke konkurenci. V tuto chvíli je rozhodování jednodušší, protože většina bank dává lepší úroky na delší dobu. "Fixaci doporučuji standardně stále pětiletou. Sazby hypotečních úvěrů zdaleka nemusí jít jen dolů a měsíční splátka by se tím mohla nepříjemně zvýšit," říká Vít Kalvoda ze Sophia finance. "Většinou volíme s klienty „zlatou střední cestu“. Fixace delší než pět let ztěžuje také možnost prodloužit splatnost úvěru," říká Ivana Žáková z AWD. Právě tím se totiž měsíční splátka může snížit, což je pro majitele hypotéky elegantní řešení, jak se vyrovnat s menším příjmem.

CO MŮŽEME ČEKAT

* V krizi budou banky opatrnější ke snižování úroků
* Zamrzlá poptávka bude nutit ve 2. polovině roku developery zlevňovat byty.
* Úroky se mezi bankami budou víc lišit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.