« Zpět

Hypotéku dají i penzistům

| 9. března 2010 - 11:01 | Zprávy | Hypotéky

Levnější bankovní účet, pojistka do 90 let či penzijní připojištění, které je i pro důchodce. I když většina bank a pojišťoven své klienty podle věku nedělí, nabídky šité NA MÍRU SENIORŮM se najdou.


Penzijní připojištění a stavební spoření
Není pravda, že penzijní připojištění už si nemohou zařídit lidé, kteří jsou v penzi. Mohou. Jedinou podmínkou pro to, aby měli nárok na státní podporu, je minimálně pět let spoření.
I stavební spoření můžete uzavřít kdykoli. Dokonce i v pokročilejším věku dostanete úvěr, podmínkou je, že ho splatíte do 75 let.
Výhoda: Příspěvky od státu, na stavební spoření až 3 000 korun za rok a na penzijní připojištění až 1 800 korun za rok, navíc lze využít možnosti odpočtu z daní, výnosy ze stavebního spoření jsou osvobozeny od daně.
Tip na spoření: * Liška plus – v rámci jednoho programu lze uzavřít stavební spoření i penzijní připojištění najednou.
Penzijní připojištění vybírejte zde
Nabídku stavebního spoření můžete porovnat zde
Účty a spoření
U všech bank si mohou důchodci a senioři vybrat ze standardní nabídky. Jenže pro toho, kdo je závislý na nízkém důchodu, mohou být účty s poplatky i tak dost drahé. Některé banky nabízejí speciální produkty pro seniory.
Tipy na účty: * Poštovní spořitelna – pro klienty 58 + Postžiro senior za 21 korun měsíčně, od 1. dubna se změní na Osobní účet (měsíčně vyjde na 16 korun).
* Česká spořitelna – klientům od 65 let věku výběr hotovosti na pobočce za 15 korun.
* I pro seniory platí, že běžný účet by měli používat především na pokrytí běžných plateb. Na spoření jsou výhodnější spořicí účty (úroky kolem 2 procent ročně – pojištěné), termínované vklady (až 4procentní zhodnocení, ovšem při vkladu na tři roky – pojištěné), investice do podílových fondů (pozor, zde peníze nejsou pojištěné).
Vyberte si účet zde
Hypotéky
Půjčit si na bydlení můžete i v důchodovém věku. Stačí bance prokázat pravidelný příjem a hypotéku zajistit nemovitostí. Výše úroků ani poplatky se přitom nijak neliší od hypoték pro mladší žadatele.
Splatnost úvěrů je ve většině případů až do 70 let věku klienta. Takže ještě v 55 dosáhnete na hypotéku s patnáctiletou splatností. Pokud jako spoludlužník k úvěru přistoupí třeba děti, ani tato hranice není konečná a splátky pak může rozložit i na delší období.
Úroky z úvěru na bydlení jsou nyní kolem 5 procent.
Pozor na půjčování u lichvářů – slibují, že půjčí komukoli (i důchodcům), ale za nehorázný úrok. Často jde dokonce o podvod, kvůli kterému můžete přijít o zastavený dům či byt.
Vyberte si hypotéku zde
Pojištění
Pojistit se pro případ úrazu můžete, i když jste už v důchodovém věku. Jen musíte počítat s tím, že to bude o něco dražší. Pojistka, za kterou třicetiletý člověk zaplatí 3 492 korun ročně, stojí šedesátníka 3 888 korun. U životních pojistek mohou starší lidé počítat s tím, že v případě smrti probíhá výplata mimo dědické řízení a z peněz se neplatí daně.
Tipy na pojistky: * Česká pojišťovna, pojištění Pieta – pojištění pohřbu, jednorázově placený produkt, zájemce si podle své představy o podobě pohřbu stanoví jeho cenu, a tím i pojistnou částku. Například 50letý muž si pojistí náklady pohřbu na 20 000 korun, jednorázově složí 13 128 korun, stejně stará žena o 1 600 korun méně. Lze sjednat až do 80 let.
* Pojištění auta – ČPP, Uniqa, Direct – slevy pro starší klienty.
Telefonování
Dva mobilní operátoři nabízejí seniorům výhodnější tarify, další zase speciální přístroje za nižší cenu.
* O2 – tarif O2 NEON Senior za 190 korun měsíčně (volání do sítě O2 o víkendech zdarma a 40 minut do všech sítí kdykoli), pro zákazníky od 60 let se smlouvou uzavřenou v O2 prodejně na 2 nebo 3 roky.
– Předplacená O2 karta s kreditem 1 000 korun za 500 korun při zakoupení telefonu Emporia Talk Premium (již od 1 koruny). * U:fon – tarif Unifon, měsíční paušál 290 korun (volání a SMS v síti U:fon zdarma, do ostatních sítí 30 volných minut).
Bohužel, operátor nemá všude pokrytí.
* T-Mobile – telefon CPA Halo – velké klávesy, jednoduché ovládání, základní cena 1 299 korun, s tarifem od 1 koruny.
* Vodafone – seniorům nabízejí LG KF300, velká tlačítka a jednoduchá obsluha, základní cena 2 977 korun, s tarifem od 77 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.