« Zpět

Hypotéka - jen když jste starší a hodně berete

| 8. září 2008 - 10:38 | Zprávy | Hypotéky

Doba, kdy české banky ochotně půjčovaly na bydlení, je pryč. Jste-li mladší, svobodní, nemáte úspory, rádi měníte zaměstnání a máte jen průměrný příjem, budete to mít se získáním hypotéky těžké. Vyplývá to z výpočtů MF DNES a údajů realitních prodejců, kteří sledují podmínky na tuzemském hypotečním a realitním trhu.

 

České banky změnily podmínky pro vydávání hypoték podle vzoru svých mateřských firem zasažených západní krizí . Na hypotéku na starší byt o rozloze necelých sedmdesát metrů čtverečních má tak šanci dosáhnout stále méně lidí.

„Banky zpřísňují hodnocení klientů, zejména svobodných mladých lidí, kteří krátce pracují a mají nižší vzdělání. Rizikovější jsou pro ně nově také ti, kteří často střídají zaměstnání,“ říká Jana Martínková z poradenské firmy Gepard Finance. Aby si lidé mohli v Česku pořídit starší bydlení a na desítky let se zadlužit, musí mít navíc výrazně nadprůměrné příjmy. Alespoň pokud chtějí nakupovat v atraktivnějších městech s dražšími byty. Například v Praze, kde je průměrná čistá mzda mírně přes 21 tisíc korun, musí zájemce o hypotéku vydělávat alespoň 26 tisíc čistého. Teprve pak má naději, že mu banka úvěr na starší byt za 3,3 milionu korun poskytne. Srovnatelně obtížný je nákup bytu v Brně či Plzni. Dvě třetiny obyvatelstva přitom nedosáhnou ani na průměrnou mzdu, pořídit si v Česku vlastní bydlení je tedy stále luxusní záležitost. Kromě úspor musí mít zájemce o koupi obydlí také našetřeno téměř sedm set tisíc. Banky dnes obvykle chtějí, aby klient zaplatil alespoň dvacet procent z ceny bytu předem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

chci hypotéku na koupi bytu-s manželem napůl.Je nám 57 let.Jsme bez půjček.Jakou banku oslovit ?