« Zpět

Hypoték přibude, slibují banky

| 25. listopadu 2009 - 11:06 | Zprávy | Hypotéky

V příštím roce by mohl konečně oživit skomírající trh hypotečních úvěrů. Naznačují to zvýšené objemy hypotečních zástavních listů (HZL), které banky letos emitovaly. Peníze získané z prodeje HZL banky totiž používají výlučně na poskytování hypotečních úvěrů.

Na rozdíl od minulého roku letos banky emitují hypoteční zástavní listy za desítky miliard korun

„V loňském roce jsme emitovali zástavní listy jen ve výši dvou miliard korun. Letos ale emise hypotečních zástavních listů dosáhla již objemu 13,5 miliardy korun,“ uvedla například Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.
Chcete vědět více o hypotékách? Podívejte se do rubriky Hypotéky na Zlaté koruně.
V loňském roce přitom trh s hypotečními zástavními listy podle expertů doslova zamrzl. Jednak o rok dříve banky vydaly rekordní množství těchto papírů kvůli masivnímu poskytování hypotečních úvěrů a pak také udeřila finanční krize. „Zatímco v roce 2007 jsme emitovali zástavní listy za 20 miliard korun, v loňském roce u nás žádná emise těchto dluhových cenných papírů nebyla,“ upřesnila Monika Klucová, tisková mluvčí Komerční banky.
Rok 2007 byl podle Klucové zásadně odlišný. Účastníci na trhu nebyli ovlivněni finanční krizí ani změnou legislativy v oblasti zdanění výnosů. „Nabídka, respektive poptávka po zástavních listech byla před dvěma lety vysoká,“ doplnila Klucová.
Výrazný pokles emisí zástavních listů vloni zaznamenala také Raiffeisenbank. „Zatímco v roce 2007 jsme emitovali zástavní listy za 13,8 miliard korun, vloni to bylo už jen pět miliard korun,“ řekl Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank.
V letošním roce je situace kolem vydávání hypotečních zástavních listů proti loňsku výrazně lepší. Zvýšené emise v letošním roce do určité míry ukazují na optimističtější očekávání bank ohledně vývoje hypotečního trhu.
Na minulé objemy zapomeňte „V roce 2010 na trhu pravděpodobně dojde k mírnému růstu poskytnutých hypotečních úvěrů. Do budoucna ale nelze očekávat, že by banky poskytly hypotéky v tak rekordních objemech jako v letech 2007 a 2008,“ uvedla Pavla Hávová z Hypoteční banky.
Podobné hlasy je možné slyšet i z dalších bank. „V případě nově poskytnutých hypotečních úvěrů očekáváme příští rok mírný růst, zejména ve druhém pololetí,“ řekla také Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.
„Po poklesech trhu v roce 2008 a 2009 očekáváme příští rok stagnaci nebo mírné oživení. Pro rok 2010 připravujeme jak změny v oblasti komerčních aktivit, tak i produktové novinky. Meziroční růst nových hypotečních úvěrů plánujeme v řádu desítek procent,“ uvedl Tomáš Pavlík, tiskový mluvčí UniCreditBank.
Právě v letošním roce zaznamenají hypoteční banky rekordní meziroční propad v objemech poskytnutých úvěrů. Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj banky za tři čtvrtletí poskytly hypotéky za 56,5 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo za stejné období více než 90 miliard korun. To znamená meziroční propad ve výši 37,5 procenta. V podobné výši se očekává i výsledek za celý letošní rok.
„Letos jsme se výkonem hypotečního trhu dostali zhruba na úroveň let 2005 až 2006. Přes hrozivé meziroční propady však návrat o tři až čtyři roky zpět není vůbec špatný,“ řekl Milan Lávička, analytik makléřské firmy Atlantik FT.
„Pro příští rok věříme v postupné oživení hypotečního trhu,“ uvedla Pavla Langová. Situaci do budoucna lze podle ní jen těžko odhadovat, protože bude záviset na celkovém ekonomickém vývoji. Nicméně se domnívá, že poptávka po hypotékách se bude v delším horizontu mírně zvyšovat. „Lidé prostě chtějí a potřebují bydlet bez ohledu na to, jestli je krize, nebo ne. A hypotéka dává lidem možnost pořídit si vlastní bydlení za rozumných podmínek,“ uzavřela Langová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.