« Zpět

Hypoteční trh zrychluje růst

| 12. května 2011 - 7:49 | Zprávy | Hypotéky

Češi již definitivně zapomněli na krizi a začali si zejména na bydlení půjčovat tak jako dřív. I proto se v letošním roce očekává zrychlení růstu objemu poskytnutých hypoték. 

Letos by banky formou hypotečních úvěrů měly poskytnout zhruba 100 miliard korun
PRAHA Češi již definitivně zapomněli na krizi a začali si zejména na bydlení půjčovat tak jako dřív. I proto se v letošním roce očekává zrychlení růstu objemu poskytnutých hypoték. Za celý rok by měly banky formou hypoték rozpůjčovat zhruba sto miliard korun.
„První čtvrtletí potvrzuje pozitivní trend, že se trh probouzí k životu,“ řekl Petr Hutla, člen představenstva ČSOB. Během prvních tří měsíců letošního roku totiž banky poskytly více než 14 tisíc hypotečních úvěrů v hodnotě 23,4 miliardy korun.
Proti loňskému prvnímu čtvrtletí takový výsledek znamená nárůst objemu půjčených peněz o více než 46 procent. A tak razantní meziroční nárůst dává dobrý důvod k optimismu a podporuje očekávání, že letos banky poskytnou hypotéky alespoň za sto miliard korun. „Objem nových obchodů bývá na začátku roku vždy slabší, ale březnové a dubnové výsledky napovídají tomu, že ta stovka je na konci roku reálná,“ vysvětlil Hutla.
V březnu totiž banky na hypotéky vydaly více než deset miliard korun. Nad tuto hranici se přitom trh s výjimkou loňského prosince nedostal od července 2008, kdy začal hypoteční segment padat.
„Nyní se navracíme k normálu a dostáváme se již do podobných čísel jako před krizí, nyní jsme přibližně na úrovni roku 2006,“ řekl výkonný ředitel Hyposervisu a předseda Asociace hypotečních makléřů Milan Roček. Podle něj je dosažení stomiliardového limitu v letošním roce velice reálné.
Hypoteční trh se po dvou letech propadů začal zvedat již loni. Tehdy banky poskytly zhruba o 15 procent více peněz než o rok dříve. Celkem formou hypoték rozpůjčovaly více než 84 miliard korun.
„Již v loňském roce jsme očekávali, že dojde k proražení stomiliardového limitu, návrat k normálu byl ale pomalejší, než jsme předpokládali,“ upozornil Roček. Překročení hranice 23 miliard korun během prvních tří měsíců naznačuje, že se letošní očekávání naplní,
Hypoteční trh má totiž ty nejtučnější měsíce ještě stále před sebou. „Historicky je vždy nejsilnějším měsícem pro poskytování hypoték červen, nejslabším naopak bývá leden a únor,“ vysvětlil Roček. Na jaře se totiž spojují dva faktory, které zvyšují zájem o hypotéky. Lidé totiž většinou mají největší zájem o koupi bytu či domu právě v období od Velikonoc do letních prázdnin. Navíc se na jaře zahajují nové stavby, pro které je nutno sehnat financování. Nejpopulárnějším způsobem, jak sehnat peníze na vlastní bydlení, jsou stále hypotéky, které svůj náskok na ostatní typy úvěru během posledních pěti let ještě navýšily. Zatímco v roce 2005 si bydlení financovalo hypotékou 60 procent lidí, loni to bylo již 83. Nejméně si naopak lidé snaží sehnat peníze na bydlení formou spotřebitelského úvěru. Jeho podíl v tomto období klesl ze sedmi procent na tři, O polovinu se propadl i podíl úvěrů ze stavebního spoření.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.