« Zpět

Hypoteční trh pokračuje v propadu

| 27. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Hypotéky

Ani během léta a prvního podzimního měsíce se Češi neprobrali z letošního chladnoucího zájmu o nové bydlení. Letošní propad hypotečního trhu pokračoval i ve třetím čtvrtletí...

 Zájem sráží vyšší splátky a ceny nemovitostí * Některé banky přestávají půjčovat na celou hodnotu nemovitosti

Ani během léta a prvního podzimního měsíce se Češi neprobrali z letošního chladnoucího zájmu o nové bydlení. Letošní propad hypotečního trhu pokračoval i ve třetím čtvrtletí.

Podle nejnovější statistiky Ministerstva pro místní rozvoj se objem poskytnutých hypoték občanům za devět měsíců snížil meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun.
Ministerstvo nově odhaduje, že za celý letošek banky lidem půjčí na hypotékách zhruba 122 miliardy korun, tedy skoro o patnáct procent méně než vloni.
"V prvním čtvrtletí jsme propad čekali. Mnoho lidí se kvůli zvýšení DPH na bydlení hypotékami předzásobili. Pak ale poptávku zasáhl i růst úroků a zdražení nemovitostí. Větší zájem nenastartovalo ani snížení úroků koncem léta," potvrzuje Tomáš Hala, ředitel drobných úvěrů České spořitelny.
Úroky hypoték jsou ale i tak zhruba o jedno procento vyšší než před rokem. "Lidé, kteří by ještě před rokem dosáhli na splátku, letos už na ni nemají," uvádí Roman Scherks, specialista na hypotéky ze společnosti Partners.
Důkazem toho je, že příští rok se po několika letech dostane do hry příspěvek, kterým stát dotuje úroky hypotéky. Podle MMR, které tuto státní podporu vyplácí, jakmile se průměrný úrok za předcházející rok vyšplhá nad 5 procent, se s tím dá od února 2009 počítat. "Vyhlášení státní podpory proběhne v lednu s platností od února. Průměr za devět měsíců už přitom dosáhl 5,42 procenta," potvrzuje Pavel Rakouš z Ministerstva pro místní rozvoj. Předpokládaný objem státní podpory na hypotéky pro rok 2009 odhaduje ministerstvo na 45 až 50 milionů korun.
Příspěvek ve výši jednoho procenta z komerční úrokové sazby přitom nezískají všichni. Nárok na něj mají jen ti, kteří hypotéku použijí na nákup staršího bytu a není jim víc než 36 let. Bude se vyplácet i těm, kteří už hypotéku mají a o státní podporu požádali při uzavření smlouvy.
Další vývoj úroků hypoték se dá podle bank těžko odhadovat. "Zda budou stoupat nebo klesat, to v tuto chvíli neumíme říct. Cena zdrojů jde jednou nahoru, jednou dolů. Navíc se s penězi na mezibankovním trhu moc neobchoduje. Musíme počkat, až se situace usadí," říká Hala.
"Jasněji bude 6. listopadu, kdy se očekává rozhodnutí centrální banky o sazbách. Podle analytiků můžou jít sazby ČNB jak dolů, tak nahoru. V obou případech ale žádný kotrmelec v úrocích na hypotékách nečekám," říká Jan Sadil, šéf Hypoteční banky.
Zdražení hypoték není jedinou překážkou, která většímu zájmu o hypotéky brání. Pod dojmem špatných zpráv o krizi v zahraničí banky pečlivěji vybírají, komu hypotéku dají. Například Hypoteční banka požaduje větší příjem než vloni. Vrací se i doba, kdy nebylo jednoduché získat hypotéku na celou hodnotu zastavené nemovitosti. Třeba Raiffeisenbank dá nyní hypotéku jen do 75 procent zastavené nemovitosti, v GE Money Bank je to možné do 85 procent.
Podle makléřů tím banky dávají najevo, že ceny nemovitostí můžou jít dolů. Požadavkem na vlastní kapitál si snaží vybrat lepší klienty, kteří jim dají silnější jistotu, že peníze vrátí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.