« Zpět

Hypoindex: Úročení hypoték je nejnižší od konce roku 2005

| 20. října 2011 - 10:02 | Zprávy | Hypotéky

Praha 19. října (ČTK) - Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v září klesly. Průměrná úroková sazba hypoték klesla ve srovnání se srpnem o 0,2 procentního bodu na 3,89 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2005. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. 

Praha 19. října (ČTK) - Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v září klesly. Průměrná úroková sazba hypoték klesla ve srovnání se srpnem o 0,2 procentního bodu na 3,89 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2005. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Nejnižší úroková sazba v historii Hypoindexu, který se zabývá hypotečním trhem od roku 2003, byla v červenci 2005. Tehdy úroková sazba klesla na 3,62 procenta.
V září rovněž podle údajů indexu stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů zhruba o 300 na 6219. Objem hypoték stoupl ve srovnání se srpnem o 514 milionů korun na téměř 10,4 miliardy korun. "Banky tak jednoznačně vyšly vstříc nabídkám developerů využívajících budoucího zvýšení DPH, což potvrzuje i na měsíc září nebývale vysoký objem hypotečních úvěrů přesahující deset miliard korun," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Úrokové sazby u hypoték s pětiletou, tříletou fixací a variabilní sazbou dosáhly v září podle Rajdla nových minim za historii jejich měření ve Fincentrum Hypoindexu. Celkový pokles průměrných sazeb pak byl tažen především snížením sazeb pětiletých fixací.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.