« Zpět

Hypoindex: Sazby hypoték v prosinci stouply na 5,69 pct

| 22. ledna 2009 - 12:29 | Zprávy | Hypotéky

Průměrná úroková sazba u nových hypoték se v prosinci zvýšila na 5,69 procenta z listopadových 5,63 procenta. Nečekaný skok zaznamenaly především hypotéky s jednoletou fixací, které se dokonce přiblížili k šestiprocentní hranici. Výsledky dnes s odkazem na údaje devíti hypotečních bank zveřejnil server Hypoindex.

cz. Za celý loňský rok průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték činila 5,61 procenta, nejvyšší byly sazby v srpnu.

Vysoká úroveň úrokových sazeb, vánoční svátky, menší počet pracovních dní a obavy obyvatel z dalšího ekonomického vývoje se podle serveru významně podepsaly také na počtu nově poskytnutých hypoték. V prosinci banky poskytly pouze 4315 hypoték, což je o čtyři procenta méně než v listopadu a nejméně od února 2006. Celkově klienti bank v prosinci získali hypoteční úvěry v hodnotě 7,73 miliard korun a průměrná částka úvěru činila 1,792 milionu korun.

"I přesto, že hypoteční banky s největší pravděpodobností neočekávaly v závěru roku žádná závratná čísla, skutečnost byla v případě některých bank nejspíš ještě horší, než jaká byla očekávání," uvedl server.

Banky v poslední době rovněž kvůli dopadům finanční krize začaly omezovat nabídku hypotečních úvěrů. Například Komerční banka oznámila, že kvůli zvýšenému riziku na realitních trzích pozastavila poskytování hypoték bez prokazování příjmu a hypoték, u kterých částka úvěru přesahuje zástavní hodnotu nemovitosti. Česká spořitelna omezila poskytování hypoték na plnou hodnotu zastavované nemovitosti, tzv. 100procentní hypotéky.

FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.