« Zpět

Hypoindex: Objem nových hypoték v srpnu stoupl, sazby klesly

| 22. září 2011 - 9:05 | Zprávy | Hypotéky

Praha 21. září (ČTK) - Objem nově poskytnutých hypoték v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 1,3 miliardy korun na téměř 9,9 miliardy korun. Zvýšil se i počet hypoték, v srpnu si jich lidé sjednali 5891, v červenci to bylo 5078 hypoték. 

Praha 21. září (ČTK) - Objem nově poskytnutých hypoték v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 1,3 miliardy korun na téměř 9,9 miliardy korun. Zvýšil se i počet hypoték, v srpnu si jich lidé sjednali 5891, v červenci to bylo 5078 hypoték. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Tato sazba v srpnu klesla na 4,09 procenta z předchozích 4,14 procenta.
Celkový počet uzavřených hypotečních úvěrů kopíruje situaci z loňského roku. Letos v srpnu si stejně jako minulý rok lidé uzavřeli více hypotečních úvěrů než v červenci. V letech 2008 a 2009 byla situace opačná.

Pokles úrokových sazeb u hypoték byl pak tažen především poklesem úročení hypoték s pětiletou fixací. Ze 4,17 procenta klesla průměrná sazba u této fixace na 4,13 procenta. "Pokles sazeb Fincentrum Hypoindexu byl tažen především snížením sazeb u tříletých a pětiletých fixací. Pětileté fixace v srpnu opět atakovaly svá dlouhodobá minima a od historicky nejnižších hodnot naměřených Fincentrum Hypoindexem z října 2005 je dělí již jen pět bazických bodů," uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Počet uzavřených hypotečních úvěrů s pětiletou fixací v srpnu činil 2516 a s tříletou fixací 2514.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.