« Zpět

Hrozí mi, že nebudu zvládat měsíční splátky hypotéky. Jak mám postupovat?

| 17. srpna 2009 - 10:50 | Zprávy | Hypotéky

Pokud nemáte žádnou finanční rezervu, je třeba hledat půjčku. Jednou z lepších možností je půjčit si finanční hotovost od příbuzných a pokračovat ve splátkách. Jestliže tato varianta nepřipadá v úvahu, měl byste se co nejdříve obrátit na svou banku a společně se snažit najít přijatelné řešení.  Největší chyba, které se může klient dopustit, je snažit se problém ignorovat a s bankou nekomunikovat. Naopak, pokud s ní začnete problém řešit ihned, téměř jistě najdete řešení přijatelné pro obě strany.

Finanční poradna
Pokud nemáte žádnou finanční rezervu, je třeba hledat půjčku. Jednou z lepších možností je půjčit si finanční hotovost od příbuzných a pokračovat ve splátkách. Jestliže tato varianta nepřipadá v úvahu, měl byste se co nejdříve obrátit na svou banku a společně se snažit najít přijatelné řešení.
Největší chyba, které se může klient dopustit, je snažit se problém ignorovat a s bankou nekomunikovat. Naopak, pokud s ní začnete problém řešit ihned, téměř jistě najdete řešení přijatelné pro obě strany.
Banka vám může nabídnout například dočasný odklad splátek jistiny, a to až na šest měsíců, přičemž po tuto dobu splácíte pouze úroky. Umožní vám tak prodloužit si splatnost hypotéky, čímž se vám automaticky sníží výše měsíční splátky, nebo nabídne možnost přistoupení dalšího spoludlužníka.
Pro příště je ale zřejmé, že takové situaci je lepší předejít. Vhodné je vytvořit si dostatečnou finanční rezervu, díky které přečkáte i „horší časy“ bez nějakých větších problémů. Tato rezerva by měla pokrýt vaše běžné výdaje (tedy splátku hypotéky, další pravidelné platby, výdaje za domácnost) minimálně po dobu šesti měsíců, ideálně však po dobu jednoho roku.
Čím vyšší tato částka bude, tím klidněji budete moci spát, a pokud na ni po dobu splácení úvěru nebudete muset sáhnout, po jeho splacení ji můžete využít třeba na cestování nebo jiné příjemné aktivity.
Finanční rezervu pro případ nouze si nejsnáze vytvoříte tak, že si budete každý měsíc odkládat stranou určitou částku, například na spořicí účet.
Mějte ovšem na paměti, že tyto finance by měly být uloženy na relativně snadno přístupném typu účtu, abyste potřebnou sumu měl v rozumném čase vyplacenu.
Banka vám může nabídnout dočasný odklad splátek jistiny, a to až na šest měsíců, přičemž po tuto dobu splácíte pouze úroky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.