« Zpět

Fixace letos končí u 50 tisíc hypoték

| 9. února 2010 - 11:53 | Zprávy | Hypotéky

Přibližně 50 tisícům klientů tuzemských bank skončí letos podle odhadů Fincentra období fixace úrokové sazby hypotečního úvěru. U hypoték uzavřených v roce 2005 může vzrůst úroková sazba až o dva procentní body, rozdíl ve splátkách může činit i několik tisíc korun měsíčně. 

Přibližně 50 tisícům klientů tuzemských bank skončí letos podle odhadů Fincentra období fixace úrokové sazby hypotečního úvěru. U hypoték uzavřených v roce 2005 může vzrůst úroková sazba až o dva procentní body, rozdíl ve splátkách může činit i několik tisíc korun měsíčně. Možnosti refinancovat hypotéku a snížit tak měsíční splátky na minimum však využívá v Česku stále velmi málo osob.
Zmíněných 50 tisíc klientů čerpalo v minulosti hypotéky, jejichž souhrnný objem v současnosti činí 70 miliard korun. Odhady zahrnují fyzické osoby, jež čerpaly hypotéku na financování bydlení. „Pokud bychom do odhadů zahrnuli také neúčelové úvěry – takzvané americké hypotéky, zvýšil by se počet klientů s končící fixací na 58 tisíc a objem potenciálně refinancovatelných úvěrů na přibližně 80 miliard korun,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky hypoték zde
Podle dosavadních zkušeností využívá možnosti refinancovat svou hypotéku zhruba 15 procent veškerých klientů, kterým končí období fixace. Dalších 15 procent klientů na konec fixace alespoň myslí a pokusí se využít hrozbu refinancování u jiné banky při jednání s bankou o úrokové sazbě na další období fixace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.