« Zpět

Finanční poradna

| 31. srpna 2009 - 11:11 | Zprávy | Hypotéky

Volit musíte mezi jistotou stabilních splátek a možností hypotéku upravovat. Pokud víte, že během dvou let získáte nějaký mimořádný příjem, ze kterého budete chtít část své hypotéky umořit, je vhodné zvolit tomu odpovídající dobu fixace. V praxi to znamená dvakrát přistoupit na roční fixaci nebo na fixaci dvouletou, podle toho, co vám jednotlivé banky nabídnou. Kratší je flexibilnější Ve všech bankách poskytujících hypoteční úvěry máte možnost při tzv. obrátce fixace úrokové sazby učinit bezplatně mimořádnou splátku, eventuálně doplatit celý zůstatek hypotečního úvěru bez jakéhokoliv penále.

Existuje postup, podle kterého lze vybírat dobu fixace úrokové sazby u hypotečního úvěru?
Fixaci úrokové sazby je nutné zvolit nejen s ohledem na aktuální úrokové sazby, ale také s ohledem na vaše dlouhodobé záměry a životní situaci.

Mimořádné splátky mimo toto období jsou zpoplatněny a postihy za předčasné splacení jsou vysoké, často ve výši úroků, které byste bance zaplatili do konce fixace. Proto je rozhodně rozumnější počkat s mimořádnými splátkami až na období změny fixace úrokové sazby.
Navíc v období obrátky fixace máte i možnost případně svoji hypotéku převést do jiné banky, kde vám nabídnout výhodnější podmínky úvěru.
S převodem vám nová banka pomůže, některé za vás vyřídí i administrativu nebo vyřídí podání návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí a uhradí poplatek 500 korun. A za posouzení a převedení stávající hypotéky do nové banky neplatíte většinou žádný poplatek (pozor, toto se v každé bance liší).
Kratší období fixace vám tedy umožňují určitou flexibilitu pro možnost rychlejšího splacení hypotéky a tím také zaplacení celkově nižší částky úroků a poplatků.
Sázka na jistotu Dlouhodobé fixace, tedy fixace na 10 let a více, vám zase dávají záruku neměnné splátky po dlouhé časové období. Tento přístup je vhodný pro lepší plánování výdajové stránky rodinného rozpočtu ve stabilním prostředí, kdy máte jistou práci.
V praxi se extrémy příliš neuplatňují. Pokud se tedy nechystáte na mimořádné splátky hypotéky, doporučuji zvolit středně dlouhou dobu fixace - 5 let.
Toto období fixace je ostatně na trhu nejčastěji využívané.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.