« Zpět

Finanční poradna

| 20. července 2009 - 11:39 | Zprávy | Hypotéky

S partnerem si chceme pořídit nové bydlení, ale nechceme se kvůli tomu brát. Jsou svobodné páry nějakým způsobem při žádosti o hypoteční úvěr omezeny?Kvůli hypotéce uzavírat manželství určitě nemusíte...

S partnerem si chceme pořídit nové bydlení, ale nechceme se kvůli tomu brát. Jsou svobodné páry nějakým způsobem při žádosti o hypoteční úvěr omezeny?

Odpovídá radomíra papoušková, Hypoteční banka

Kvůli hypotéce uzavírat manželství určitě nemusíte. Forma partnerského soužití možnost uzavření hypotečního úvěru a jeho podmínek nijak zvlášť neovlivňuje. Banka při posuzování žádosti o hypotéku bere v úvahu především finanční situaci žadatele/žadatelů a jejich předpoklad schopnosti splácet. Proto požadujeme, aby našim klientům po odečtení splátky hypotéky a dalších pravidelných výdajů zůstala kromě životního minima z měsíčního příjmu ještě i určitá rezerva, kterou ocení především ve chvíli, pokud by přišli o práci nebo onemocněli.

Více možností pro svobodné
Dá se říci, že pár, který spolu žije, aniž by uzavíral manželství, má na výběr z více variant než sezdaní.
Pokud o hypotéku žádají manželé, musejí být žadateli oba dva. Nemovitost rovněž oba dva nabývají společně (coby společné jmění manželů). Jestliže tedy žádají o úvěr, banka při posuzování jejich bonity hodnotí příjem celé domácnosti. V případě, že by došlo později k rozvodu, může banka převést dluh pouze na jednoho z nich, pokud má dostatečné příjmy a je schopen splácet úvěr samostatně. Pokud ani jeden z partnerů hypotéku dál splácet nechce, je možné byt či dům prodat. První možností je postoupení dluhu, tedy banka převede dluh na nového kupce nemovitosti (pokud je dostatečně bonitní). Ten bývalým manželům také doplatí částku, která odpovídá rozdílu mezi tržní hodnotou nemovitosti a sumou, která ještě zbývá doplatit bance. Druhou možností je nemovitost prodat a úvěr předčasně splatit, což se vyplatí v období, kdy končí fixace hypotéky. Samostatně žádat o úvěr a nabývat nemovitost mohou manželé jen, došlo-li k rozdělení společného jmění manželů.

V případě nesezdaných párů může nemovitost nabývat buď pouze jeden z nich, nebo oba dva společně - záleží na kupní smlouvě. Pokud podle kupní smlouvy nabývají byt či dům oba, jedná se o podílové spoluvlastnictví a postup i podmínky jsou obdobné jako v případě manželů.

Záleží hlavně na příjmech
Banka při posuzování žádosti o úvěr opět hodnotí čistý příjem, v tomto případě dvou samostatných domácností, a akceptuje souhrnný příjem obou partnerů. Oba jsou bráni jako rovnocenní žadatelé. Nemovitost však může nabývat i pouze jeden z nich a žádat o úvěr samostatně. V tomto případě banka posuzuje jen jeho příjem, nemovitost patří jen jemu a při rozchodu na ni druhý partner nemá nárok.

Jestliže nemovitost nabývá pouze jeden člen páru, ale jeho příjem nestačí na úhradu splátky, může druhý z partnerů přistoupit jako spolužadatel. V tom případě se opět hodnotí příjmy obou.
Jestliže nemovitost nabývají partneři společně, při případném rozchodu platí obdobný postup jako při rozvodu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.