« Zpět

FINANČNÍ KOMPAS

| 10. září 2008 - 10:36 | Zprávy | Hypotéky

Vyhlédl jsem si relativně dostupný byt v Praze, bohužel je v družstevním vlastnictví. Mohu na takový byt získat hypoteční úvěr?
Většina bank vám koupi družstevního bytu na hypotéku umožní. Má to ale významný háček...

Dnes odpovídá: Jan Bureš, produktový manažer hypoték Raiffeisenbank

Vyhlédl jsem si relativně dostupný byt v Praze, bohužel je v družstevním vlastnictví. Mohu na takový byt získat hypoteční úvěr?

Většina bank vám koupi družstevního bytu na hypotéku umožní. Má to ale významný háček. Abyste úvěr s výhodným úročením získal, musíte mít k dispozici jinou nemovitost, která má hodnotu minimálně ve výši požadovaného úvěru. Touto pak můžete za půjčku ručit. Nemovitost přitom nemusí být ve vašem vlastnictví, majiteli mohu být například rodiče či jiní příbuzní. Některé banky, třeba Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Hypoteční banka a Komerční banka, vám hypotéku poskytnou také tehdy, jestliže se do roka stanete vlastníkem bytu. Jde o takzvaný předhypoteční úvěr. Banka od vás bude vyžadovat potvrzení, že k převodu do jednoho roku dojde. Takový úvěr je kromě družstevního bydlení vhodný například i na pořízení nemovitosti od developera, který dává slevy za rychlé zaplacení kupní ceny nemovitosti nebo na financování stavby montovaného rodinného domku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.