« Zpět

Exkluzivní výzkum: Češi si stále pořizují víkendové bydlení, hypotéky na něj rostou rychleji než trh

| 20. srpna 2008 - 10:41 | Zprávy | Hypotéky

Zájem o chaty, chalupy či rekreační apartmány v posledních letech v České republice stále roste, víkendovou nemovitost vlastní v současné době každý šestý dotázaný Čech (17 %). Vyplynulo to z výzkumu Hypoteční banky, který byl realizován letos na reprezentativním souboru 1 000 respondentů.

Zájem o chaty, chalupy či rekreační apartmány v posledních letech v České republice stále roste, víkendovou nemovitost vlastní v současné době každý šestý dotázaný Čech (17 %). Vyplynulo to z výzkumu Hypoteční banky, který byl realizován letos na reprezentativním souboru 1 000 respondentů.

Jak potvrzují údaje z Hypoteční banky, rok od roku roste objem a počet úvěrů i průměrná výše hypotéky na víkendové bydlení. „V posledních letech se počet úvěrů na rekreační účely zvyšuje rychleji než celkový počet hypoték poskytnutých Hypoteční bankou. Ačkoliv byl loňský rok rekordní, zejména z pohledu celkového objemu hypoték, procentuální růst počtu úvěrů na víkendové bydlení dokázal předstihnout procentuální růst počtu celkových hypoték,“ doplňuje Bohdan Suchánek, ředitel marketingu a PR Hypoteční banky a dodává: „V loňském roce jsme klientům na rekreační bydlení půjčili téměř 410 mil. Kč a průměrná výše této hypotéky činila 962 tisíc Kč.“

Nejvíce si na nové rekreační bydlení půjčovali obyvatelé Prahy a Plzeňského kraje, nejméně na Vysočině a ve Zlínském kraji, což potvrzují i výsledky výzkumu. Podle něj rekreační bydlení nevlastní ani v minulosti nevlastnili především obyvatelé Moravy (kromě Brna) a lidé z menších obcí.
Podle nejnovějších údajů si v prvním pololetí 2008 vzalo hypoteční úvěr u Hypoteční banky na rekreační bydlení 205 klientů v celkovém objemu 194,6 mil. Kč, což je srovnatelné s vývojem v roce 2007.

Téměř 75 % lidí dalo v loňském roce přednost nákupu již existující chaty, chalupy či apartmánu. Pouze 9,4 % Čechů si vzalo hypotéku na výstavbu víkendového bydlení a 8,5 % na jeho rekonstrukci. Zbytek představují úvěry například na vypořádání dědictví, předhypoteční půjčky atd. „Také zde můžeme zaznamenat jistý posun v trendech. Například v roce 2003 získalo úvěr na výstavbu rekreační nemovitosti 16,1 %, na rekonstrukci 14,2 % a na nákup 65,8 % žadatelů. V posledních letech stále více roste zájem o nákup již postavených nemovitostí určených k víkendovému bydlení,“ dodává Bohdan Suchánek.

Češi si víkendové bydlení, resp. trampování a skauting, oblíbili již v meziválečném období. Ten pravý chatový boom přišel mezi lety 1968 a 1989, kdy se zvýšil počet rekreačních nemovitostí více než 2,5krát, a v posledních letech se trend opět posunul – roste obliba víkendových apartmánů v horských střediscích, především v Krkonoších a jižních Čechách, a lidé chtějí větší komfort i u starších chat a chalup. Ty si rekonstruují a často je využívají k trvalému bydlení v důchodu,“ vysvětluje Bohdan Suchánek, ředitel marketingu a PR Hypoteční banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.