« Zpět

Dům s hypotékou prodávejte při konci fixace nebo kupci, který úvěr převezme

| 18. února 2009 - 13:55 | Zprávy | Hypotéky

Snížení příjmů na jedné straně nebo touha po větším bydlení na druhé straně vede už i Čechy k prodeji bytů a domů zatížených hypotékou. Samotný prodej není příliš složitý. Banky svým klientům s potřebnými kroky pomáhají a navedou je ke správnému postupu.

"Konkrétně klientovi poradíme po telefonu nebo při osobní návštěvě klientského centra," říká Helena Dušková, tisková mluvčí Wüstenrot Hypoteční banky.
Při samotném prodeji platí jedno základní pravidlo - o všem, co se týká prodeje nemovitosti koupené na úvěr, musí vědět banka. "Pokud chce klient prodat nemovitost, na které máme zástavu, je povinen nás o svém úmyslu předem informovat. Prodej neschvalujeme, jen potřebujeme vědět, že se chystá," upozorňuje Tomáš Pavlík z UniCredit Bank. Poté už záleží na tom, jestli kupující bude mít zájem o převzetí úvěru, nebo jestli prodávající stávající úvěr splatí.

Výhodné převzetí úvěru

Nejjednodušší a většinou nejlevnější způsob prodeje spočívá v převzetí hypotéky novým kupcem. Prodejce tak ušetří poplatek za předčasné splacení úvěru a zaplatí jen řádově tisícikoruny za změnu smluvních podmínek.
Kupec pak může získat výrazně výhodnější podmínky úvěru. U hypoték starých několik let mohou být úroky nižší i o více než procento než u současných nejvýhodnějších sazeb.
V rámci převodu úvěru je navíc možné změnit i některé parametry, například dobu splácení. "Pokud jde o převod v rámci jednoho finančního ústavu, tak banka již má informace o předmětné nemovitosti. Klient proto nemusí znovu dokládat odhad nemovitosti a další údaje," říká Kristýna Havligerová z tiskového centra České spořitelny.

Pozor na bonitu kupce

Zmíněná varianta má samozřejmě svá "ale". Zásadní problémy mohou být dva. Prvním je bonita žadatele o úvěr. Banky v současnosti zpřísnily podmínky pro udělování úvěrů, a tak se může stát, že vážný zájemce o koupi nemovitosti na ni nebude mít.
Další problém může být v rozdílu mezi kupní cenou a výší stávající hypotéky. V takovém případě se kupující musí dohodnout s bankou na zvýšení úvěrového rámce nebo doplatit rozdíl z vlastních zdrojů. U nemovitostí, které na úvěr současní majitelé pořídili před několika lety, je tato situace naprosto běžná.

Drahé předčasné splacení

Většinou dražší, ale například podle Raiffeisenbank obvyklejší, je prodej nemovitosti s hypotékou formou předčasného splacení úvěru mimořádnou splátkou. Prodávající se v tomto případě domluví s kupcem na ceně a bance oznámí, že chce hypotéku splatit.
Prodávající ale musí počítat s tím, že se tento způsob prodeje může výrazně prodražit. Banky předčasné splacení mimo konec fixace většinou podmiňují zaplacením vysokých poplatků. Ty bankám nahrazují ušlý zisk z úroků do konce fixace úrokové sazby.

50 tisíc i čtvrt milionu

Na modelovém příkladu milionové hypotéky se splacenou polovinou jistiny se výše poplatků pohybuje od devíti do padesáti tisíc díky tomu, že do konce fixace zbývají dva roky. U vyšší hypotéky a delší doby do konce fixace může být poplatek mnohonásobně vyšší. Například u úvěru na 1,7 milionu korun s pětiletou fixací a spláceného pouhé dva roky dosáhne sankce při předčasném splacení téměř čtvrt milionu korun.
Zdarma je možné splatit hypotéku předčasně například u mBank nebo u vybraných úvěrů Raiffeisenbank a České spořitelny. "Úmysl předčasně splatit hypotéku by měl klient bance oznámit několik týdnů předem, samotné splacení by mělo proběhnout v termínu řádné měsíční splátky," radí Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. Přesné určení termínu splacení úvěru je přitom důležité kvůli vyčíslení zůstatku, který je nutné zaplatit. Další výdaje s sebou může přinést také vyrovnání zisku, o který předčasným splacením přijde také pojišťovna, pokud je s hypotékou spojené pojištění schopnosti splácet.

Nový úvěr u jiné banky

I v případě, že dochází k předčasnému splacení úvěru a kupec nemovitost financuje úvěrem u jiné banky, s tím není zásadní problém. Banka, která vedla původní hypoteční úvěr, v podstatě bance kupujícího vystaví potvrzení, že po zaplacení úvěru stáhne svoje zástavní právo. "Tento postup na bázi důvěry je v praxi naprosto běžný a opravdu funguje," vysvětluje Tomáš Kofroň.
Pro prodávajícího tento postup znamená v podstatě už jen několik návštěv banky a katastrálního úřadu a stokorunové poplatky spojené s vystavením výpisů z katastru nemovitostí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.